USS Hornet (1805)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
USS Hornet
USS Hornet (1805) vergaat in de Golf van Mexico tijdens een storm
USS Hornet (1805) vergaat in de Golf van Mexico tijdens een storm
Portaal  Portaalicoon   Maritiem

De USS Hornet (1805) was een opgetuigd oorlogssloep brik in de United States Navy. Later werd ze heropgetuigd tot een oorlogszeilsschip.

Geschiedenis[bewerken]

De "USS Hornet" werd te water gelaten op 28 juli 1805 in Baltimore, Maryland en in dienst gesteld op 18 oktober. Ze streed in de Oorlog van 1812, onder bevel van James Lawrence, die later - terwijl hij al gezagvoerder was op de "USS Chesapeake" - haar de beroemde leuze gaf: "don't give up the ship."

De "USS Hornet" overmeesterde het kaperschip "Dolphin" op 9 juli 1812, alhoewel het zeilschip terug nogmaals heroverd werd, vlak daarna. De "USS Hornet" hielp mede in de blokkade van het vastgehouden Britse fregat "HMS Bonne Citoyenne" in de haven van Salvator, Brazilië en liet de "HMS Peacock", uitgerust met 18 kanons, tot zinken brengen op 24 februari 1813. Op 23 maart 1815 nam de "USS Hornet" het Engelse zeilschip "HMS Penguin" in, tijdens een kort zeegevecht nabij Tristan da Cunha. Dit was één van de verscheidene marinedeelnames, welke plaatsvonden, na de beëindiging van de oorlog. Een maand later, op 27 april, bewerkstelligde ze de "HMS Cornwallis" die uitgerust was met 74 kanons. Dit was voor de Amerikanen een verkeerde inschatting en vergissing, omdat die dachten dat ze met een Brits handelsschip te doen hadden. Alhoewel, door de overboord hangende reddingssloepen, iet of wat verborgen kanons en andere uitrustingen, leek de Brit op een handelsschip, maar dit was een groot oorlogsfregat. De "USS Hornet" slaagde er toch in om heelhuids, door haar snelheid en lichtere opbouw, te ontsnappen aan het vijandelijke 74 kanons tellende Britse oorlogsschip. Sommige zeilschepen camoufleerden soms hun wapenuitrusting en andere uitrustingen, zelfs hun landsvlag, die wees op een vijandelijk oorlogsschip, om andere vijandelijke schepen te lokken en hen daarna te vernietigen of te kapen. Met haar 18 32-]]pond (massa)|pound]]er- en 2 18-pounderkanons, zou de "USS Hornet" zeer waarschijnlijk toch geen kans hebben gemaakt, tegenover het 74-kanons tellende Engels fregat "HMS Cornwallis".

Na een kruisvaart in West-Indië en Kopenhagen in 1818 en een tweede reis in de Middellandse Zee in 1819, kreeg de "USS Hornet" haar vaste bases in Key West en Pensacola, Florida. In de daaropvolgende piratenoorlog, nam ze actief deel in oorlogspatrouilles tegen de piraterij in de Caraïben. Daar nam ze de piratenschoener "Moscow" in op 29 oktober 1821 nabij de kust van Santo Domingo. Ze kruiste doorheen de Caraïbische Zee voor de volgende 9 jaren.

Haar einde[bewerken]

Ze verliet Pensacola voor de laatste keer op 4 maart 1829. Ze zette koers naar de kust van Mexico en werd daarna nooit meer terug gezien. De "USS Hornet" verging echter tijdens een zware storm in de Golf van Mexico, nabij Tampico, Mexico, op 29 september 1829, met verlies van alle hens aan boord.

USS Hornet (1805)[bewerken]

 • Type: als Brik getuigde sloep - United States Navy
 • Gebouwd: Baltimore, Maryland
 • Te water gelaten: 28 juli 1805
 • In dienst gesteld: 18 oktober 1805
 • Verloren: Vergaan tijdens zware storm op 29 september 1829

Algemene kenmerken[bewerken]

 • Waterverplaatsing: 440 ton
 • Lengte: 106 voet - 32,30 m
 • Breedte: 31 voet - 9,45 m
 • Diepgang: 14 voet - 4,27 m
 • Voortstuwing: Gezeild - (drie masten en boegspriet)

Bewapening[bewerken]

Referenties[bewerken]

 • Dit artikel bevat onder meer informatie uit het Naval Historical Center, een werk dat zich in het publiek domein bevindt.

Externe links[bewerken]