U 173 (Kriegsmarine)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De U-173 is een type IXC onderzeeër van de Duitse Kriegsmarine tijdens de Tweede Wereldoorlog. Oberleutnant Hans-Adolf Schweigel voerde het bevel. Hij had in oktober 1942 de U-173 overgenomen van zijn voorganger, fregattenkapitein Heinz-Ehler Beucke. Hij brak op 11 november 1942, met veel moed, door het Amerikaanse vlootcordon nabij de Marokkaanse kust en torpedeerde drie geallieerde landingstroepenschepen.

Geschiedenis[bewerken]

Op 8 november 1942 begonnen de geallieerde landingen in Noord-Afrika. Dit was mede de schuld van de Duitse inlichtingendienst die volkomen faalde. Het overrompelde het OKW volslagen. Admiraal Dönitz kreeg bericht van Amerikaanse landingen op de kust van Marokko, en hij gaf onmiddellijk alle U-boten die opereerden tussen Gibraltar en de archipel Kaapverdië, opdracht naar de Marokkaanse kust te varen. Alle Duitse onderzeeboten op de Atlantische Oceaan, behalve die welke niet genoeg brandstof hadden om de reis de moeite waart te doen zijn, werden ook naar de omgeving van Gibraltar gedirigeerd. Intussen voerden de paar U-boten die niet genoeg brandstof hadden om naar de Afrikaanse kust te varen, en de 8 waarvoor Dönitz uitstel had weten te krijgen van de patrouillevaart voor de kust van Gibraltar, normaal aanvallen uit op de konvooiroutes.

11 november 1942 - De U-boten begonnen te arriveren, maar kwamen tot de ontdekking dat de landingen beschermd werden - en dat was te verwachten - door zware concentraties van torpedojagers, korvetten, vliegtuigen en zelfs radarstations die op de kust gebouwd waren. Toch begonnen de U-boten met grote moed aan te vallen. Luitenant-ter-Zee Schweigel met zijn U-173, brak door het cordon en plaatste treffers op 3 schepen, waarvan er echter niet één zonk, maar wel beschadigd waren. Zijn heldendaad zou hij echter, niet lang meer overleven.

Einde U-173[bewerken]

Op 16 november 1942 werd de U-173 nabij Casablanca door dieptebommen van 4 Amerikaanse eenheden vernietigd, in positie 33°40' N. en 07°35' W. Zo werd de U-173 belaagd en dodelijk getroffen, door een Lockheed PV-1 vliegtuig, en 3 Amerikaanse torpedobootjagers USS Woolsey (DD-437), USS Swanson (DD-443) en USS Quick (DD-490). De U-173 ging inderdaad snel ten onder met alle 57 manschappen aan boord, waaronder ook hun commandant Hans-Adolf Schweigel. Tegen deze overmacht hadden ze geen kans om nog ooit boven water te komen.

Commandanten[bewerken]

  • 15 november 1941 - oktober 1942: Heinz-Ehler Beucke
  • oktober 1942 - 16 november 1942: Oblt. Hans-Adolf Schweichel (+)

Externe links[bewerken]