U 179 (Kriegsmarine)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De U-179 was een type IXD2 onderzeeër van de Duitse Kriegsmarine tijdens de Tweede Wereldoorlog. De U-179 was de eerste U-boot van deze IXD2-klasse. Haar actieoptreden was maar van korte duur. Ze stond onder commando van de pas bevorderde fregattenkapitein Ernst Sobe.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste IXD2-U-boot werd op 15 januari 1941 gebouwd, op de scheepswerf van AG Weser te Bremen. Op 7 maart 1942 kwam ze onder commando van de toenmalige korvettenkapitein Ernst Sobe. Mede met deze nieuwe boot, werd hij bevorderd tot fregattenkapitein. Tezamen met de U-boten van de IXC-klasse, was het eerste U-bootschip van een belangrijke nieuwe klasse voor de kust van Kaapstad verschenen. Dat was het type IXD2-U-boot, de vooroorlogse "kanonneerkruiser", die echter zodanig verbouwd werd, dat torpedo's de hoofdbewapening was gaan vormen. Met een waterverplaatsing van 1.365 ton hadden die schepen een actieradius van 31.000 mijl, en ze waren bijzonder geschikt voor zulke langeafstandsoperaties.

De U-179, die onder commando stond van fregattenkapitein Ernst Sobe, bewees zijn waarde door bij de eerste aanval al een koopvaardijschip van 6.558 bruttoton te kelderen. Maar diezelfde dag nog op 8 oktober 1942, werd hij echter opgespoord door HMS Active, een Britse torpedobootjager. De U-179, die nog maar één schip had gekelderd, werd zelf tot zinken gebombardeerd door dieptebommen. De 1.365 ton metende onderzeeboot, zou vermoedelijk wat té log geweest zijn, om sneller weg te duiken. Deze type-onderzeeër kon nog dieper wegduiken als de doorsnee VIIC-boten.

Einde U-179[bewerken | brontekst bewerken]

De U-179 werd tot zinken gebracht op 8 oktober 1942 in de Zuid-Atlantische Oceaan in de buurt van Kaapstad, Zuid-Afrika, in positie 33°28' Z. en 17°05' O., door dieptebommen van de Britse torpedojager HMS Active. Er vielen hierbij 61 doden, waaronder hun commandant Ernst Sobe.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]