U 402 (Kriegsmarine)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

De U-402 was een Duitse VIIC-type onderzeeboot van de Kriegsmarine tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze stond onder commando van korvettenkapitein Baron Siegfried von Fostner.

Geschiedenis[bewerken]

De U-402 werd evenals de U-614 uit hun actiegebied gehaald, om de noodlijdende U-125 te ondersteunen in de strijd tegen de Britse oppervlakteschepen. Op 7 mei 1943, die ochtend zagen ze het lugubere schouwspel van drijvende dode lichamen van hun strijdmakkers, in zee. De 'wolfsbende', die samenkwam op de onheilsplaats van de U-125, zagen meteen in wat er gebeurd was, die nacht van 6 op 7 mei. Ze zochten gezamenlijk de ontsnappende konvooivloot op en schoten uit wraak, menige koopvaardijschepen naar de kelder. Zo'n praktijken namen ze niet. Zijzelf hadden meerdere keren, slachtoffers van hun torpederingen gered uit zee, omgeslagen reddingssloepen rechtgetrokken en zelfs reddingssloepen op sleeptouw genomen, o.a. met de burgers, Italiaanse krijgsgevangenen en militairen van de Laconia. Toen werden ze tijdens hun reddingsoperatie nog eens belaagd, door onbegrijpelijke aanvallen van geallieerde vliegtuigen.

Gebeurtenis U-402[bewerken]

7 september 1943 - Op die dag raakte de U-402 met zijn boordmitralleurs één van de twee aanvallende Vickers Wellington-bommenwerpers (Squadron 172/D) zodanig, dat hij brandend moest terugkeren naar zijn basis. Daar aangekomen crachte het vliegtuig op het land. De U-402 kon het andere aanvallende vliegtuig ontsnappen door snel onderwater te gaan.

Einde U-402[bewerken]

De U-402 werd tot zinken gebracht op 13 oktober 1943, in het midden van de Noord-Atlantische Oceaan, in positie 48°56' N. en 29°41' W., door een akoestische torpedo (Fido) van een Grumman TBF Avenger torpedobommenwerper en een begeleidend Grumman F4F Wildcat jachtvliegtuig van het squadron VC-9 van het Amerikaanse escorte-vliegkampschip USS Card (CVE-11). Herr Baron en korvettenkapitein, Siegfried von Fostner en zijn 50 koppige bemanning, lieten hierbij het leven.

Externe links[bewerken]

  1. Grumman TBF Avenger
  2. Grumman F4F Wildcat/Martlet
  3. USS Card (CVE 11)
  4. Torpedo MK 24 "Fido"
  5. Vickers Wellington