U 578 (Kriegsmarine)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De U-578 was een onderzeeboot van de Duitse Kriegsmarine van de VIIC-klasse, tijdens de Tweede Wereldoorlog. De U-578 stond onder bevel van korvettenkapitein Ernst-August Rehwinkel.

Geschiedenis[bewerken]

Bij het uitvaren vanuit zijn West-Franse U-boot-bunkerbasis van Loriënt en met de aanvang, van de overtocht naar de Golf van Biskaje, werd de U-578 ook 's nachts plotseling aangevallen door een Britse RAF bommenwerper met het radar- en Leigh Light-zoeklichtsysteem. De U-578 kreeg dieptebommen vlak bij de boot, zodat deze ernstig beschadigd werd. Een verdere patrouille, die normaal 6 à 7 weken duurde, en nog langer, als ze bevoorraad werden door "melkkoeien" onderzeeboot-tankers, naar de Amerikaanse wateren, zou zelfmoord betekenen, indien er nogmaals zo een aanval, vanuit de lucht of van een oppervlakteschip, zou gebeuren. Daarom keerde korvettenkapitein Ernst-August Rehwinkel wijselijk terug naar de basis voor een grondige reparatie aan de drukhuid en andere delen van de onderzeeër.

Einde U-578[bewerken]

De U-578 zou later vermist worden, in de Golf van Biskaje, sinds 6 augustus 1942. De positie zou onbekend zijn, en er zijn geen bestaande verklaringen van de verliezen.

Voorafgaand geregistreerd feit[bewerken]

(Laatst herzien door Axel Niestlé gedurende november 1995). De U-578 zou volgens hem gezonken zijn op 10 augustus 1942 in de Golf van Biskaje, noordelijk van Kaap Ortegal, Spanje, in positie 45°49' N. en 07°44' W., door dieptebommen van een Tsjechoslovaakse bemanning in een RAF-bommenwerper (Czech. Squadron 311/H). Eigenlijk was de aanval direct bedoeld tegen de U-135. Ze brachten deze kleine schade toe, maar er vielen twee doden.

Bij de geallieerde strijdmachten streden allerhande nationaliteiten mee met de Britten en Amerikanen. Ze vochten bij de landmacht, zeemacht en de luchtmacht. Bij de luchtmacht werden deze eenheden ingedeeld in squadrons met commando-officieren van hun land. Deze strijdkrachten waren van door Duitsland bezette landen. Dit konden Polen, Tsjechen, Fransen, Belgen, Nederlanders en andere nationaliteiten zijn.

De U-578 verging met 49 opvarenden, waaronder hun commandant Ernst-August Rehwinkel.

Externe links[bewerken]