U 69 (Kriegsmarine)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De U-69 was een typische VIIC-klasse onderzeeboot van de Duitse Kriegsmarine tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze stond onder commando van kapitein-luitenant-ter-Zee Ulrich Gräf. De U-69 deed haar laatste konvooi-aanval op 17 februari 1943.

Geschiedenis[bewerken]

Op 17 februari 1943 viel de U-69 een konvooi aan, als U-bootonderdeel van de 'wolfsbende'. Bij het uitzonderlijk slechte voorjaarsweer viel de U-bootmeute het konvooi aan, maar ze hadden buiten de waard gerekend. Namelijk, twee ervaren torpedobootjagers, HMS Fame en HMS Viscount waren eveneens in dit escortekonvooi. De U-201 werd op die dag tot zinken gebracht en de U-69 onderging hetzelfde lot. HMS Fame kwam de U-69 op het spoor via zijn ASDIC, ondanks het slechte weer. Ondanks de U-boten onder water voeren, wegens té woelige zee, verkenden ze het konvooi met hun periscopen. Wegens de hoge golven moest de U-69 zijn periscoop hoger uitsteken en zag te laat de torpedojager vanachter een hoge golfkam op hem af komen stormen. Meteen beval hij snelduiken, maar de vlugge Britse jager zat al boven hem toen de U-69 al wat dieper zat, maar niet diep genoeg. Dit kwam hen duur te staan. Door dieptebommen ging de U-69 voorgoed naar de oceaanbodem.

Einde U-69[bewerken]

Op 17 februari 1943 verging de U-69 door dieptebommen van de Britse torbedojager HMS Fame, in positie 50°36' N. en 41°07' W., oostelijk van Newfoundland. Alle 46 manschappen waaronder hun commandant Ulrich Gräf, werden gedood.

Voorafgaand geregistreerd feit[bewerken]

(Laatste herziening door FDS/NHB gedurend april 1997) - Gezonken op 17 februari 1943 in de Noord-Atlantische Oceaan, in positie 50.50 N. en 40.50 W., Door Britse dieptebommen van de HMS Viscount. Deze aanval was aktueel het resultaat, het tot zinken brengen van de U-201.

Commandanten[bewerken]

Externe links[bewerken]