Ubachsberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ubachsberg
Gen Berg
Dorp in Nederland Vlag van Nederland
Ubachsberg (Limburg)
Ubachsberg
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Voerendaal Voerendaal
Coördinaten 50° 51′ NB, 5° 57′ OL
Algemeen
Inwoners
(2014)
1380[1]
Overig
Postcode 6367
Netnummer 045
Woonplaats (BAG) Voerendaal
Foto's
Plaatsnaambord
Plaatsnaambord
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Zicht op Ubachsberg vanaf de Vrouwenheide

Ubachsberg (Limburgs: Gen Berg) is een woonkern in de gemeente Voerendaal in Nederlands-Limburg. Het dorp telt 1380 inwoners (in 2014).

Etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

De oudste vermelding van deze kern dateert uit 1234, toen nog onder de naam "Ubac". Later werd dit Ubagsberg, om in 1883 omgedoopt te worden tot Ubachsberg. De naam betekent: de berg of heuvel bij Ubach. Het eerste deel van de oudste vermelding (Ubac) wordt wel in verband gebracht met "ouw" of "ooi", hetgeen nat weiland of waterland betekent.

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Ubachsberg ligt op het Plateau van Ubachsberg op een hoogte van ongeveer 180 meter. Ten noorden van Ubachsberg ligt het natuurgebied de Kunderberg. Ten zuiden van de Kunderberg liggen de Geulkerberg, Putberg en de Keverberg. Tussen de Geulkerberg en de Putberg/Keverberg ligt een dal met daarin de historische Hoeve de Daal. De Vrouwenheide, ten zuiden van Ubachsberg, is met 216 meter één der hoogste punten van Nederland en het hoogste punt van het plateau.

Geologie[bewerken | brontekst bewerken]

Wie Ubachsberg wil bezoeken moet - van welke kant men ook komt - bergop gaan. Het dorp ligt als het ware als een “eiland” op een heuvel. Dit “Eiland van Ubachsberg” is een getuigenheuvel en staat te boek als bijzonder aardkundig object. Het betreft een “eiland”, gevormd door de tussen de 1-2 miljoen jaar geleden hier stromende Oostmaas (oostelijk van Ubachsberg) en de naar het noorden stromende Westmaas. Aan de oppervlakte zijn nog steeds overblijfselen van verwerings- en verkiezelingsprocessen uit het Tertiair te vinden. Gedurende de verschillende ijstijden is het gebied steeds afgedekt met een dikke laag löss uit het Laagpakket van Schimmert. Ten zuiden en zuidwesten van het dorp ligt het Droogdal van Colmont. Ten noorden en noordoosten het dorp liggen de Droogdal van Kunrade en Droogdal de Dael.[2][3]

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook

Verenigingsleven[bewerken | brontekst bewerken]

In Ubachsberg zijn relatief veel verenigingen actief, waaronder de in 1909 opgerichte Fanfare St. Cecilia die diverse keren nationaal kampioen werd. In 1974 en in 1981 won de fanfare onder leiding van Wil Jacobs, tijdens het Wereld Muziek Concours te Kerkrade, in de hoogste afdeling de nationale alsook de wereldtitel. St. Cecilia is het eerste korps dat in 1986 onder auspiciën van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen deelnam in de concertafdeling, de huidige concertdivisie. In deze 'Champions League' van de Nederlandse blaasmuziek werd de fanfare o.l.v. Sjef Ficker in 1992 en 2003 Nederlands Kampioen.

De in 1843 opgerichte Schutterij Sint Hubertus heeft in 1972 en 1980 het Oud Limburgs Schuttersfeest georganiseerd. Het OLS van 1972 ging de annalen in als het eerste dat vanwege het slechte weer verschoven moest worden (van 2 juli naar 13 augustus). Het terrein was door zware regenval in een modderpoel veranderd.

Restauratie en wijngoed[bewerken | brontekst bewerken]

Restaurant De Leuf in Ubachsberg heeft in november 2007 een tweede Michelinster mogen ontvangen (eigenaar Paul van de Bunt overleed op 10 april 2014). Samen met restaurant Beluga uit Maastricht en restaurant Da Vinci uit Maasbracht zijn zij de enige in Limburg met twee sterren.

Ubachsberg is ook de thuishaven van Wijngoed Fromberg. Dit wijngoed vervaardigt zijn eigen wijn, de Fromberger, evenals een zevental andere wijnen. De wijngaarden liggen bij het gehucht Fromberg, even ten westen van Colmont.

Personen uit Ubachsberg[bewerken | brontekst bewerken]

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Overleden[bewerken | brontekst bewerken]

Woonachtig geweest[bewerken | brontekst bewerken]

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Simpelveld, Eys, Wijlre, Kunrade, Ransdaal

Bovendien liggen in de nabijheid van Ubachsberg de buurtschappen Colmont, Mingersborg, Trintelen en Bosschenhuizen.

Zie de categorie Ubachsberg van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.