Über den Wassern

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Uber den Wassern)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Über den Wassern
Het nieuwe Stadttheather Bremen
Het nieuwe Stadttheather Bremen
Schrijver Georg Engel
Taal Duits
Eerste opvoeringsdatum 4 december 1902
Locatie eerste opvoering Stadttheater, Bremen
Aantal aktes 3
Duur avondvullend
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Über den Wassern is een toneelstuk in drie akten van Georg Engel. Georg Engel gaf het in 1901 uit en het werd voor het eerst gespeeld in het Stadttheater in Bremen op 4 december 1902. Er zijn nog enige andere voorstellingen geweest zoals in 1916 in het theater in Greifswald (geboorteplaats van de schrijver) en in Bolzano in 1922 (Sopra le acque). Bij die laatste werd vermeld dat het zowel publiek als critici niet kon bekoren. In Oslo werden dertien voorstellingen gegeven vanaf 3 oktober 1916.

Het toneelstuk kent slechts vijf rollen: Pastoor Holm, Pastoor Siewert, Horlogemaker Rutschow, Stine Kos en huishoudster mevrouw Westphal. Over de inhoud is niets meer bekend, het toneelstuk verdween voorgoed in de la.

Over Vandene[bewerken]

Over Vandene
Componist Johan Halvorsen
Soort compositie toneelmuziek
Andere aanduiding werk 117
Compositiedatum 1916
Première 3 oktober 1916
Vorige werk werk 116: Flagsang
Volgende werk werk 118: Mariannes Capricer
Oeuvre Oeuvre van Johan Halvorsen
Portaal  Portaalicoon   Klassieke muziek

De voorstellingen in oktober en november 1916 in Oslo vonden plaats in het Nationaltheatret onder de titel Over Vandene in een vertaling van Rolf Horth-Schoyen. De muzikaal leider van het theater Johan Halvorsen zocht muziek uit waarmee hij de uitvoeringen kon begeleiden. Hij vond de muziek in al eerder onder zijn leiding uitgevoerde werken zoals:

De hoofdrol in de Noorse versie werd gespeeld door Johanne Dybwad, Nicolai Halvorsen speelde de horlogier, Stub Wiberg speelde Siewert.