Ubuntu One

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ubuntu One
Ubuntu One
Ubuntu One-beheerpaneel
Ubuntu One-beheerpaneel
Ontwikkelaar Canonical
Recentste versie 13.10 
(8 oktober 2013)
Status Stopgezet[1]
Besturingssysteem Windows, Mac, Linux, Android, iOS en internet
Geschreven in Python[2]
Categorie Bestandssynchronisatie
Licentie GPL 3
Website (en) Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Informatica
Vrije software

Ubuntu One was de online opslag- en synchronisatiedienst van Canonical Ltd. De dienst was bedoeld om volledig via internet bestanden op te slaan en te synchroniseren op verschillende computers. Ubuntu One was naast lokaal (via een synchronisatieprogramma) ook te gebruiken in een webbrowser als clouddienst.

Synchronisatieprogramma[bewerken]

Programma's die bestanden tussen verschillende computers synchroniseren, worden synchronisatieprogramma's genoemd. Voor Ubuntu One bestonden er programma's voor apparaten met Windows, Mac OS X en Ubuntu. Ook waren er mobiele apps beschikbaar voor apparaten die Android of iOS 3.1 draaiden.[3][4]

Details[bewerken]

Als men een gratis Ubuntu One-account aanmaakte, kreeg men 5 GB opslagruimte. Tegen betaling kon de opslagruimte worden vergroot met 20 GB en was er 25 GB aan online opslag beschikbaar. Er konden zoveel pakketjes van 20 GB ingekocht worden als nodig was.

Ubuntu One ondersteunde ook het synchroniseren van data uit programma's, zoals Tomboy en Evolution.[5][6]

De bestanden konden eenvoudig gedeeld worden met andere Ubuntu One-gebruikers. Ook was er de mogelijkheid om bestanden openbaar te delen met de rest van de wereld.

Beëindiging[bewerken]

Op 2 april 2014 heeft Canonical aangekondigd om de diensten van Ubuntu One te beëindigen [7]. Het is vanaf deze datum niet meer mogelijk om muziek of opslag te bestellen. Canonical wil niet meer investeren in Ubuntu One, hun prioriteit ligt nu bij besturingssystemen. De opslagdienst is nog tot 1 juni 2014 te gebruiken, na 31 juli 2014 zal alle opgeslagen data gewist worden.

De stopzetting werd definitief op 1 augustus 2014.[1]

Externe link[bewerken]