Ubuntu One

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ubuntu One
Logo
Ubuntu One-beheerpaneel
Ontwikkelaar Canonical
Uitgebracht mei 2009
Recentste versie 13.10 
(8 oktober 2013)
Status Stopgezet[1]
Besturingssysteem Windows, Mac, Linux, Android, iOS en internet
Geschreven in Python[2]
Categorie Bestandssynchronisatie
Licentie GPL 3
Portaal  Portaalicoon   Informatica
Vrije software

Ubuntu One is een online service van Canonical Ltd. die gebruikers, middels één account, toegang biedt tot diverse websites en diensten van Canonical en binnen de Ubuntu-Linuxdistributies. Het was voorheen een online clouddienst voor de opslag- en synchronisatie van bestanden.

Synchronisatieprogramma[bewerken | brontekst bewerken]

Programma's die bestanden tussen verschillende computers synchroniseren, worden synchronisatieprogramma's genoemd. Voor Ubuntu One bestonden er programma's voor apparaten met Windows, Mac OS X en Ubuntu. Ook waren er mobiele apps beschikbaar voor apparaten die Android of iOS 3.1 draaiden.[3]

Details[bewerken | brontekst bewerken]

Als men een gratis Ubuntu One-account aanmaakte, kreeg men 5 GB opslagruimte. Tegen betaling kon de opslagruimte worden vergroot met 20 GB en was er 25 GB aan online opslag beschikbaar. Er konden zoveel pakketjes van 20 GB ingekocht worden als nodig was.

Ubuntu One ondersteunde ook het synchroniseren van data uit programma's, zoals Tomboy en Evolution.[4][5]

De bestanden konden eenvoudig gedeeld worden met andere Ubuntu One-gebruikers. Ook was er de mogelijkheid om bestanden openbaar te delen met de rest van de wereld.

Beëindiging[bewerken | brontekst bewerken]

Op 2 april 2014 heeft Canonical aangekondigd de diensten van Ubuntu One te beëindigen[6]. Het is vanaf deze datum niet meer mogelijk muziek of opslag te bestellen. Canonical wil niet meer investeren in Ubuntu One, hun prioriteit ligt nu bij besturingssystemen.

De stopzetting werd definitief op 1 augustus 2014.[1]