Udzungwabospatrijs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Udzungwabospatrijs
IUCN-status: Bedreigd[1] (2012)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Galliformes (Hoendervogels)
Familie:Phasianidae (Fazantachtigen)
Geslacht:Xenoperdix (Bospatrijzen)
Soort
Xenoperdix udzungwensis
Dinesen et al., 1994
Udzungwabospatrijs op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De udzungwabospatrijs (Xenoperdix udzungwensis) is een hoendervogel uit het geslacht Xenoperdix

Beschrijving[bewerken]

De udzungwabospatrijs heeft een oranjebruin gezicht en een wit gebied in de nek met zwarte vlekken. De onderkant van de staart is okerkleurig. De lengte van de vleugel bedraagt 137,5 tot 149,0 mm, de staartlengte 68,0 tot 73,0 mm.

Voorkomen en leefgebied[bewerken]

De udzungwabospatrijs leeft in het Udzungwagebergte in Tanzania. Deze soort is het nauwste verwant aan het rubehobospatrijs (Xenoperdix obscurata) uit het nabijgelegen Rubehogebergte, die tot 2005 als een ondersoort werd gezien. Deze dieren zijn waarschijnlijk circa 200.000 jaar geleden van elkaar gescheiden. De soort komt op minstens 1300 m hoogte voor in de bossen Nyumbanitu (55 km²) en Ndundulo/Luhombero (240 km²). De geschatte populatiegrootte bedraagt ongeveer 3700 dieren.

Status[bewerken]

Het leefgebied staat onder grote demografische druk. Er vestigen zich steeds meer landbouwers aan de rand van de bergwouden, waarbij het bos wordt gekapt voor brandstof en bouwmateriaal. Daarnaast is er jacht op deze bospatrijs, daarom staat hij als "bedreigd" op de internationale Rode Lijst van de IUCN.[1]