Uilenbeker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geplaatst:
11-02-2019

Genomineerd   Deze pagina is genomineerd voor verwijdering

Ten minste een van de mensen die meewerken aan Wikipedia vindt dat deze pagina in deze vorm niet binnen de Wikipedia-encyclopedie past.
De hiervoor opgegeven reden is: informatie niet correct: nieuwe verbeterde pagina >> Antwerps uiltje

De pagina is daarom aangedragen op de beoordelingslijst. Daar is mogelijk ook een meer gedetailleerde reden voor de beoordelingsnominatie te vinden.

Na plaatsing op de beoordelingslijst blijft dit artikel minstens twee weken staan, zodat eventuele bezwaren ingebracht kunnen worden. Als u het artikel zodanig kunt verbeteren dat daarmee de redenen voor verwijdering komen te vervallen, aarzel dan vooral niet om het te verbeteren. Vergeet niet om dit op de genoemde lijst te vermelden.

Indien u van mening bent dat het artikel dusdanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past, vraag dan op de lijst (of aan de nominator) of dit sjabloon verwijderd mag worden.

NB: deze melding dient te blijven staan tot de beoordelingsdiscussie afgesloten is.
Algemene informatie is te vinden op Wat Wikipedia niet is en de uitleg bij "te beoordelen pagina's".

(//)

Een uilenbeker is een pronkbeker in de vorm van een uil, die in de tweede helft van de 16e eeuw zeer populair was. De kop van de uil vormde het deksel van de beker. De beker was gemaakt van zilverwerk, waarin de eigenlijke beker soms uit een kokosnoot was vervaardigd.

De gewoonte om tafelgerei te vervaardigen in de vorm van dieren stamt uit Duitsland. De jacht en de schutterij speelden bij deze vormgeving wel een rol, maar ook allegorische verwijzingen moeten deels aan dit gebruik ten grondslag hebben gelegen.

Een uilenbeker is een bijzondere vorm van een vogelbeker, een pronkbeker in de vorm van een vogel. Veel van deze uilenbekers dragen de tekst: Als alle ander fogels sin thoe neste sois min flige beste, naar het engels vertaald als: When all the birds are [lying] in their nests, my flight is best.[1] wat betekent dat de uil waakzaam is op de tijd dat andere vogels slapen, namelijk 's nachts. Hieruit blijkt ook een allegorische functie. Andere teksten waren: des nachts flige ick allene doer dat groen wolt - ick arme vulken klene min gedachte sin menich folt.

Uilenbekers werden gebruikt voor het drinken van wijn door schuttersgilden, jachtgenootschappen en dergelijke. Ook waren ze eenvoudigweg een verzamelobject of werden ze als geschenk gegeven bij bruiloften en andere belangrijke gebeurtenissen.

De oudste Antwerpse uilenbeker[2] bevindt zich in het DIVA te Antwerpen.