Naar inhoud springen

Uilenburg (Ewijk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Uilenburg
Kaart uit 1550 met vermelding van ‘Oeleberg’
Locatie Ewijk
Algemeen
Huidige functie boerderij
Gebouwd in circa 1500
Gesloopt in 17e eeuw?
Boerderij De Uilenburg in 1900
Voor het gelijknamige kasteel in Heteren, zie Uilenburg (Heteren)

Het kasteel Uilenburg stond in het Nederlandse dorp Ewijk, provincie Gelderland.

Kasteel Uilenburg werd tot in de 18e eeuw vermeld in de leenregisters van Nijmegen. De oudste vermelding dateert uit 1434.[1] In de 16e en 17e eeuw werd het kasteel bewoond door het geslacht Van Stepraedt, dat tevens het nabijgelegen kasteel Doddendael in eigendom had. Enkele bewoners van de Uilenburg waren Gaart van Stepraedt tot den Uilenborg (overleden in 1556), Dirk van Stepraedt tot den Uilenborg en Geurt van Stepraedt tot den Uilenborg (vermeld in 1623).

In 1672 vielen Franse troepen de Republiek binnen. Bij deze inval raakte Doddendael beschadigd en het is aannemelijk dat dit ook gold voor de Uilenburg. Hierna lijkt het kasteel te zijn verdwenen: in de 18e eeuw wordt er in ieder geval geen melding meer van gemaakt.

In de 19e eeuw stond er op de oude kasteellocatie een eenvoudige boerderij, in eigendom van H. van Wely. In 1888 verrees er een herenboerderij met de naam Uilenburg.[2]

Van kasteel Uilenburg zijn geen zichtbare restanten in het landschap overgebleven. Bij archeologisch booronderzoek in 1999 is een gedempte gracht aangetroffen die waarschijnlijk bij het kasteel behoorde.[1]

De woonwijk Uilenburg, met één gelijknamige straat waaraan 33 woningen zijn gelegen, is naar het kasteel genoemd. Het bouwjaar van de oudste woning is 1990, het meest recent gebouwde huis in de straat stamt uit 2021.