Uitdaging (maandblad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Uitdaging
Type Maandblad
Eerste editie 1970
Uitgeverij(en) Maximum Life
Oplage 15.000 (januari 2017)
Land(en) Nederland, België
Talen Nederlands
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Media

Uitdaging is een Nederlands evangelisch maandblad dat wordt uitgegeven door Maximum Life. Het blad bericht over ontwikkelingen binnen met name het evangelicale christendom in Nederland en Vlaanderen. Naast nieuws biedt het blad achtergrondartikelen, interviews en een aantal vaste rubrieken, waaronder verschillende cultuur- en boekenpagina's.

Geschiedenis[bewerken]

Uitdaging ging in 1970 van start als nieuwsbulletin van de Nederlandse tak van Campus Crusade for Christ, het Instituut voor Evangelisatie, later de stichting Agapè. In 1980 maakten Leo Habets en Johan Bos er een maandkrant van. De oplage groeide tot ruim 30.000 rond het jaar 2000. Dit kwam doordat het blad gratis werd verspreid. Nadat Uitdaging in 2003 een krant werd waarop lezers zich moesten abonneren, daalde de oplage tot 9.600.

Per 1 september 2003 werd het blad overgenomen door EB Media (sinds 2009 Inspirit Media). De belangrijkste reden voor de overname was dat stichting Agapè (het toerusten tot) evangelisatie als haar belangrijkste kerntaak zag. Uitdaging had zich in de loop van de tijd meer ontwikkeld tot journalistiek medium. Daarin werd ook met enige regelmaat stelling genomen tegen personen of organisaties waarmee (mensen van) stichting Agapè bevriend waren of samenwerkten. Dit leidde tot spanningen.[1]

Een bekende rubriek komt van de hand van de anonieme columnist 'Roeper'. Deze zette zich vaak in felle bewoordingen af tegen ontwikkelingen, organisaties en personen binnen evangelisch Nederland. Deze rubriek stond sinds 1999 op de voorpagina. In 2004 werd aangekondigd dat Roeper zou worden opgevolgd door Andries Knevel als columnist,[2] maar na protesten van lezers bleef hij behouden voor het blad, zij het niet op de voorpagina.[3]

Uitdaging werd in januari 2011 overgenomen door Maximum Life. De inhoud van het blad werd voortaan gevuld door de redactie van het nieuwsmagazine Manna-Vandaag en deze bladen werden samengevoegd. De man achter Maximum Life was Leo Habets, die Uitdaging als maandkrant had opgezet.[4] Doordat het weer net als in het begin een nieuwsmedium (in plaats van een magazine) werd, stegen de vanaf 2007 (opnieuw) sterk gedaalde oplagecijfers weer, net als de advertentie-inkomsten.

Per 1 oktober 2011 was Uitdaging weer een gratis krant, die mensen konden laten toesturen.[5] Eind oktober 2012 overleed hoofdredacteur Eric Leijenaar op 59-jarige leeftijd aan een hartstilstand.

Habets droeg begin 2013 de rechten op Uitdaging over aan uitgeverij Inspire Media. Dit bedrijf raakte echter in financiële problemen waardoor directeur Chris Ouweneel in februari 2015 bekendmaakte te stoppen en de rechten op de titel kwamen automatisch weer terecht bij Habets.[6] Deze gaf het blad een doorstart.[7][8] In september 2015 kwam de eerste editie van de nieuwe Uitdaging uit.

Bekende (oud)-medewerkers[bewerken]

Bekende (oud)-medewerkers van het blad zijn:

Externe link[bewerken]