Uitvaartverzekering

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een uitvaartverzekering is een verzekering die een geldbedrag uitkeert bij het overlijden van de verzekerde. De uitvaartverzekering is in feite een levenslange overlijdensrisicoverzekering. De uitvaartverzekering keert doorgaans een vooraf overeengekomen geldbedrag uit.

Nederland[bewerken]

In Nederland worden verschillende soorten uitvaartverzekeringen aangeboden. Er is een natura uitvaartverzekering, een kapitaal uitvaartverzekering, een combinatie uitvaartverzekering en de natura sommenverzekering. De meest voorkomende zijn de naturaverzekering en de kapitaalverzekering.

Naturaverzekering[bewerken]

Een natura uitvaartverzekering vergoedt de kosten van de uitvaart tot maximaal de hoogte van het verzekerd bedrag. Elke verzekeringsmaatschappij hanteert andere voorwaarden omtrent de kosten die onder de dekking van de verzekering vallen. Zo vallen bijvoorbeeld de grafrechten en de kosten voor een grafsteen of urn bij de ene maatschappij wel onder de dekking en bij de andere niet.

Kapitaalverzekering[bewerken]

Een kapitaal uitvaartverzekering keert een geldbedrag uit aan de begunstigde(n). Dit is vaak de familie of nabestaanden. Van dit geld kan de uitvaart betaald worden. De hoogte van het verzekerd bedrag is afhankelijk van de dekking die gekozen is bij het afsluiten van de verzekering.

Fiscale aspecten[bewerken]

Als het maximum verzekerd kapitaal lager is dan of gelijk aan € 6.977 (2017), dan hoeft het bedrag niet opgegeven te worden in box 3. Is het maximum verzekerd kapitaal hoger dan € 6.977 dan moet het gehele bedrag worden opgegeven in box 3.[1][2]

Marktpenetratie[bewerken]

In Nederland heeft ongeveer 70% van de bevolking een vorm van een uitvaartverzekering[3]. Dit cijfer is al enkele jaren stabiel.

Geschiedenis[bewerken]

Vóór 2009 waren de premie voor een uitvaartverzekering en de kosten van een uitvaart in Nederland als buitengewone uitgave aftrekbaar in box 1. Het fiscaal voordeel kon slechts eenmalig worden behaald, óf bij de begrafeniskosten, óf bij de koopsompolis.

België[bewerken]

In België is er geen strikt onderscheid tussen kapitaal- en natura-uitvaartverzekering. Beide vormen vallen onder de zogenaamde tak 21-verzekeringen. Afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij kan de begunstiging een natuurlijk dan wel rechtspersoon zijn. Bijvoorbeeld de uitvaartondernemer.