Uitzending

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Achter de microfoon

Een uitzending is de verzending van audio-, video-, licht-, tekst- of andere signalen (bijvoorbeeld programma's) aan een aantal ontvangers (luisteraars of kijkers). Deze groep kan het publiek in het algemeen, een bepaalde doelgroep of een beperkte groep mensen zijn. Via het internet kan over de hele wereld uitgezonden worden, terwijl een omroepsysteem in bijvoorbeeld een school of luchthaven wordt gebruikt om informatie aan een zeer beperkte groep mensen uit te zenden.

Radio- en televisieomroep[bewerken | brontekst bewerken]

Televisie- en radioprogramma's worden verspreid via de kabel, satelliet of door middel van radiogolven. Door het coderen van signalen en decoderende apparatuur in huizen kunnen via de televisie ook op abonnementen gebaseerde kanalen en pay-per-view-diensten worden aangeboden.

Een uitzendende organisatie kan verscheidene programma's tegelijkertijd via verscheidene kanalen (frequenties) uitzenden, bijvoorbeeld BBC 1 en BBC 2. Anderzijds kunnen twee of meer organisaties één kanaal delen. Digitale radio en digitale televisie kunnen gemultiplexte programmering aanbieden, waarbij verscheidene kanalen in één bundel worden "samengeperst".

Internet[bewerken | brontekst bewerken]

In het moderne computertijdperk wordt ook uitgezonden via internet. Internetuitzendingen hebben verschillende benamingen die afgeleid zijn van Engelse woord voor uitzending: broadcast:

Narrowcasting ontstond rond 2005, toen in de marketingwereld het idee ontstond om het internet in te zetten om gepersonaliseerde informatie te versturen. Waar dat voorheen aanbodgericht en in de breedte gebeurde is het bij narrowcasting de bedoeling op aanvraag - via mailinglijsten - informatie te verstrekken, vraaggericht en niet meer in de breedte dus specifieker. Een uitbreiding op narrowcasting is multicasting, waarbij de informatie naar op kenmerk geselecteerde groepen afnemers gaat.