NPO Start

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Uitzending Gemist)
Ga naar: navigatie, zoeken
NPO Start
NPO Start
Type Video on demand
Taal Nederlands
Eigenaar Nederlandse Publieke Omroep
Opgericht 2017
Status Actief
Link https://www.npo.nl/
Portaal  Portaalicoon   Media
Jongetje kijkt naar de intocht van Sinterklaas in Nederland op Uitzending Gemist op een computerscherm in Noord-Ierland

NPO Start (voorheen NPO Gemist) is de gratis video-on-demand-service van de Nederlandse Publieke Omroep. Het biedt de mogelijkheid eerder uitgezonden televisieprogramma's alsnog of opnieuw te kijken. Op de website worden bijna 20.000 uitzendingen aangeboden.

Voor zowel Android- als iOS-tablets en smartphones is een app beschikbaar, net als voor veel smart-tv-platforms zoals die van Samsung.

De website bestaat sinds 2003 onder de namen Uitzending Gemist en later NPO Gemist. In 2017 werd het omgedoopt tot NPO Start, waarbij het platform zich meer ging richten op on-demand-video; een soort Netflix voor programma's van de publieke omroep waarbij de gebruiker op basis van zijn voorkeuren nieuwe programma's krijgt aangeraden.

Content[bewerken]

De site van NPO Start bevat de tv-programma's die uitgezonden zijn op de publieke omroep: dus de programma's van NPO 1, 2 en 3 en de audio-casts van de nationale publieke radiozenders Radio1 - Radio6. Ook kan er live gekeken worden naar NPO 1, 2, 3 en themakanalen zoals NPO Politiek. De website bevat in principe alleen de eigen producties die permanent beschikbaar blijven. Daarnaast worden soms gekochte programma's tijdelijk beschikbaar gesteld via de portal.

Sterreclame[bewerken]

Afhankelijk van het programma dat de bezoeker wil bekijken, kan er voorafgaand aan het programma een reclamespotje van de Ster worden afgespeeld. Dit is een aparte stream: het is niet een onderdeel van het Sterblokje dat op tv werd uitgezonden. Bij het bekijken van een stream op de site kan men 'doorspoelen' naar elk willekeurig moment in de uitzending, maar dat geldt niet voor een Sterblokje: men moet de hele stream bekijken - een Sterblokje duurt echter slechts enkele tientallen seconden. Op een 'klokje' rechtsonder in beeld kan gezien worden hoelang de reclame duurt.

Mediaformaat[bewerken]

De streams worden aangeboden in flashvideoformaat.

Er zijn vier verschillende video-kwaliteiten instelbaar: 162p, 234p, 306p en 342p. Ook is het mogelijk om de ondertitels van teletekstpagina 888 in beeld te brengen tijdens het afspelen van de stream.

Rechten[bewerken]

In principe bevat de portal alleen de eigen producties van de publieke omroep en Nederlandse bewerkingen van internationale documentaires. Als een programma geen (geheel) eigen productie is, kan het voorkomen dat de stream alleen vanuit Nederland bekeken kan worden. Deze beperking is vaak van toepassing als het programma sportfragmenten bevat of bij bewerkingen van internationale documentaires[1]. De website checkt hiertoe het IP-adres van de bezoeker. Via een VPN-tunnel of een webproxy in Nederland kan een bezoeker de blokkade eventueel omzeilen.

Navigatie[bewerken]

Er zijn diverse mogelijkheden om de site te doorzoeken. Op de homepage krijgt de bezoeker een overzicht van de op dat moment meest bekeken programma's en een overzicht van de meest recent toegevoegde programma's. Op de homepage zijn links te vinden naar toegevoegde content van die dag en de voorgaande week (opgedeeld per dag) in chronologische volgorde. Als er een bepaald programma bekeken wordt, geeft de site links naar andere afleveringen van dat programma, programma's in dezelfde categorie en programma's van dezelfde omroep. De site biedt daarnaast een scala aan zoekopties: per categorie, per omroep, op naam enzovoort.

NPO Gemist Awards[bewerken]

Met ingang van 2016 zijn er de zogeheten NPO Gemist Awards voor de meest bijzondere en spraakmakende televisieprogramma’s en audiofragmenten van het afgelopen jaar.

Publicatie[bewerken]

De uitzendingen worden over het algemeen vlak nadat een programma op de betreffende zender is uitgezonden op de site beschikbaar gesteld. Een uitzondering hierop is bijvoorbeeld De Wereld Draait Door: deze wordt pas na de (vaste) herhaling laat op de avond op de site gepubliceerd. Uitzendingen die meteen tegen betaling op de site NPO Plus worden geplaatst, worden niet beschikbaar gesteld via de site NPO Start.

YouTube[bewerken]

Ook op YouTube heeft Uitzendinggemist een eigen kanaal (partner channel), waarop fragmenten van de uitzendingen zijn te zien. Volledige uitzendingen zijn te zien op NPO Start.

Partner channels worden normaal gesproken in gezamenlijkheid geëxploiteerd door Google en de media-eigenaar (revenue sharing). Omdat Publieke Omroep vanuit de mediawet niet dienstbaar mag zijn aan winsten door derden, worden rondom video's van Uitzending Gemist geen advertenties van derden getoond (wel advertenties voor de omroepen zelf).

Mobiel[bewerken]

Uitzendingen kunnen tevens via mobiel internet worden bekeken, via de mobiele applicaties en mobiele website. Er is tevens een applicatie voor iOS ontwikkeld, welke op 17 september 2009 in de App Store verscheen. Ook is er een voor Android beschikbaar.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen en referenties[bewerken]

  1. Website omroep.nl FAQ Uitzending Gemist in het buitenland, bezocht 6 februari 2012