Ulla Procopé

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ulla Procopé
Ulla-Procope.jpg
Persoonsgegevens
Volledige naam Ulrika Eleonora Matilda Procopé-Nyman
Geboren Helsinki, 17 november 1921
Overleden Tenerife, 21 december 1968
Nationaliteit Vlag van Finland Finland
Beroep(en) keramisch ontwerper.
Oriënterende gegevens
Bekende werken Valencia, Ruska, Mahonki
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Ulla Procopé zittend op de tafel, met Arabia-ontwerpers Kaarina Aho, Saara Hopea en Kaj Franck, 1953.

Ulrika Eleonora Matilda Procopé-Nyman (Helsinki, 17 november 1921Tenerife, 21 december 1968), bekend als Ulla Procopé, was een Finse keramisch ontwerper.

Carrière[bewerken]

Ze studeerde aan de Universiteit voor kunst en grafische vormgeving in Helsinki. In 1948 trad ze als pottenbakker in dienst van de keramische fabriek Arabia in Helsinki, maar het werk aan de draaischijf ondermijnde haar gezondheid. Daarom haalde artistiek directeur Kaj Franck haar in 1951 naar de designafdeling, waar ze nieuwe Arabia-ontwerpen ging maken. Ze verzorgde zowel de vormgeving als de beschildering. Op de Triennale 1957 in Milaan deelde ze een vitrine met Kaj Franck. Haar inzending, bestaande uit drie potten met deksel, een pan en een theepot met deksel en bruin keramisch handvat, kreeg een eervolle oorkonde.

Hoewel Ulla Procopé bescheiden op de achtergrond bleef toen Fins design internationaal doorbrak, ligt haar grote verdienste in het bedenken van oplossingen voor de massaproductie van pottenbakkerij. Doordat ze relatief jong stierf, heeft ze niet ten volle kunnen profiteren van het succes van haar werk. Ze heeft een aantal ontwerpen op haar naam staan, die Arabia tot een beroemd en prestigieus merk hebben gemaakt. Het op Spanje geïnspireerde porseleinen servies Valencia uit 1960, het in 1970 postuum uitgebrachte, bruine stenen servies Ruska ("herfstig bruin") en het Mahonki-servies gelden als typische voorbeelden van het Finse design dat in de tweede helft van de twintigste eeuw zeer populair werd en een klassieke status kreeg.

Werk van Ulla Procopé bevindt zich in onder meer het Designmuseum in Helsinki en het Nationalmuseum in Stockholm.

Literatuur[bewerken]

  • Peter & Charlotte Fiell: Skandinavisches Design. Köln, 2002, blz. 532–533. ISBN 3822857165

Externe link[bewerken]