Naar inhoud springen

Ulrich II van Oost-Friesland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ulrich II
1605-1648
Ulrich II van Oost-Friesland
Graaf van Oost-Friesland
Periode 1628-1648
Voorganger Rudolf Christiaan
Opvolger Enno Lodewijk
Vader Enno III
Moeder Anna van Sleeswijk-Holstein-Gottorp

Ulrich II van Oost-Friesland (?, 6 juli 1605 - Aurich, 1 november 1648) was het vijfde kind van Enno III van Oost-Friesland en van zijn tweede echtgenote Anna van Sleeswijk-Holstein-Gottorp.

Na de dood van zijn broer Rudolf Christiaan in 1628 werd hij graaf van Oost-Friesland. Tijdens zijn regeerperiode viel de Dertigjarige Oorlog, waarbij de bevolking van Oost-Friesland veel te lijden had van de troepen van Mansfeld. De enige uitzondering was Emden, omdat de kort tevoren gebouwde Emder Wall de stad behoedde voor de vreemde troepen. Zelf hield Ulrich van eten en drinken en deed weinig om het leed van de bevolking te lenigen. Midden in de oorlog liet hij in Aurich een park, de Julianenburg, aanleggen voor zijn vrouw, Juliana, dochter van Lodewijk V van Hessen-Darmstadt. Zijn weduwe nam na zijn dood het regentschap waar voor hun minderjarige kinderen, Enno Lodewijk en George Christiaan.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Ulrich II. (Ostfriesland) op de Duitstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.