Ulrikstunnel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tunnelingang bij station Arna

De Ulrikstunnel is een spoortunnel van 7.670 m onder Ulriken, de hoogste van de zeven bergen rond de Noorse stad Bergen. De tunnel maakt deel uit van de spoorlijn Bergen–Oslo. Het is de op twee na langste spoortunnel op deze lijn.

De Ulrikstunnel loopt onder het noordelijke deel van Ulriken, van het hoofdstation van Bergen naar het station van de noordoostelijk gelegen buitenwijk Arna. Het is een eensporige tunnel. De reistijd bedraagt ongeveer acht minuten.

De tunnel werd aangelegd in 1959-1964. Voordat de tunnel gebouwd werd, moest het treinverkeer helemaal om Ulriken heen, via Nesttun in Fana. Dit gedeelte van de spoorlijn raakte in onbruik toen de Ulrikstunnel klaar was, en wordt vandaag de dag alleen nog gebruikt voor ritjes met historische stoomlocomotieven.

De tunnel is een belangrijke flessenhals voor de spoorlijn Bergen–Oslo omdat ook veel forenzentreinen door de tunnel rijden. De Noorse overheid heeft daarom plannen om de tunnel te verbreden tot een dubbelspoor. Het werk aan een tweede tunnelbuis begon in 2013. Als de bouw verloopt zoals gepland, kan het tweede spoor in 2016 in gebruik worden genomen.[1] Ook een autotunnel onder Ulriken staat gepland.