Ultima (computerspelserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Ultima is een serie van computer RPG's, uitgegeven door Origin Systems. De serie is gemaakt door Richard Garriott, die zelf als Lord British in de spellenreeks voorkomt. Op dit moment is Electronic Arts eigenaar van de merknaam.

De serie wordt naast de Wizardry reeks genoemd als pionier in de ontwikkeling van het van computer RPG's. Het eerste deel (The First Age of Darkness) is uitgegeven in 1981, het laatste deel (Ascension) in 1999. De serie heeft geleid tot het opzetten van een multiplayer variant: Ultima Online (een van de eerste en langstlopende MMORPGs).

Voor de oudere spellen van de reeks zijn emulators gemaakt, om ze speelbaar te maken op moderne besturingssystemen.

De serie heeft een nog steeds actieve schare fans, de Ultima Dragons genaamd, die op internet is georganiseerd in de nieuwsgroep rec.games.computer.ultima.dragons.

In deze reeks zijn twee 3D-spellen uitgebracht Ultima Underworld en Ultima Underworld II. Het eerste deel was zijn tijd ver vooruit. Het was al in 3d voordat Wolfenstein 3D uit was. Het maakt gebruik van runenstenen waarmee getoverd kan worden. Het inventory-systeem was erg goed. Je kon dozen in dozen stoppen zodat je wat gestrucureerd de boel kan terugvinden. De werelden van deze twee spellen zijn gigantisch. Er zijn maar weinig spellen die de inventiviteit kunnen evenaren met object combinatie.

De serie[bewerken]

Externe links[bewerken]