Ultimate Frisbee

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
37 m  
eindzone 18 m
  64 m
eindzone 18 m
Afmetingen van het outdoor speelveld
Spelers van Ultimate frisbee.

Ultimate Frisbee of simpelweg Ultimate is een teamsport die zowel binnen als buiten gespeeld kan worden. Binnen in de zaal speelt men 5-tegen-5, net als buiten op het strand, maar outdoor op gras 7-tegen-7. De grasvariant wordt in de hele wereld veruit het meeste gespeeld.

Na een afworp of 'pull' van de verdedigende ploeg is het de bedoeling de frisbee in de eindzone van de tegenstander te vangen. Spelers mogen niet lopen met de frisbee en zullen passend naar elkaar het veld moeten oversteken. Zij mogen de frisbee maximaal 8 (binnen) of 10 (buiten) seconden vasthouden en die seconden worden hardop afgeteld door de verdediger van de schijfbezitter. Er is geen lichamelijk contact toegestaan. Verdedigers proberen de frisbee te onderscheppen of tegen de grond of buiten het veld te slaan. In dat geval wisselt het schijfbezit en wordt de verdedigende ploeg meteen de aanvallende partij die in de eindzone van de tegenstander probeert te scoren. Dit wisselen van schijfbezit kan binnen een punt zelfs een aantal keer gebeuren, maar er kan ook worden gescoord met slechts één diepe worp na de pull.

Een officiële ultimatewedstrijd duurt honderd minuten of gaat tot vijftien punten. Elke ploeg heeft recht op twee time-outs per helft en na een goal mogen alle zeven spelers worden gewisseld. Teams bestaan dan meestal ook uit tien tot twintig spelers, internationaal zelfs nog uit meer. Ultimate is het ultieme voorbeeld van fairplay, er is namelijk geen scheidsrechter en de spelers zijn dus zelf verantwoordelijk voor het goede spelverloop. Die fairplay heet binnen de frisbeesport 'Spirit of the Game' en het is het eerste artikel van de spelregels. Spirit of the Game of SotG betekent dat een speler het veld op stapt met weliswaar de intentie om te winnen, maar nooit ten koste van de spelregels of de sportiviteit.

De frisbee's die in ultimate worden gebruikt wegen 175 gram en hebben een diameter van 27,5 cm. Plastic schijven voor recreatief gebruik werden na 1948 ontwikkeld door Walter Frederick Morrison en de sport ultimate werd in 1968 in Maplewood (VS) door drie highschool-scholieren bedacht. Oorspronkelijk werd het gespeeld met frisbee's van het bedrijf Wham-O, maar inmiddels zijn er verschillende discs die zijn goedgekeurd door de WFDF (World Flying Disc Federation) en de EUF (European Ultimate Federation) als officiële wedstrijdschijf.[bron?] Die zijn van de merken Discraft, Eurodisc, Daredevil, Aria, X-Com en Yikun, maar vooral de Discraft-schijven worden over de hele wereld gebruikt.

Er zijn inmiddels in meer dan tachtig landen nationale bonden en clubs voor ultimate en/of andere frisbeesporten. Wereldwijd spelen ongeveer zes miljoen mensen regelmatig ultimate, waarvan zo'n 90% in Noord-Amerika, en er zijn veel internationale competities.[bron?] De Nederlandse Frisbee Bond heeft ongeveer 1600 leden verdeeld over 30 verenigingen en bestaat sinds 1979. Belgian Ultimate heeft zo'n 1800 leden verdeeld over meer dan 30 clubs.[bron?]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Ultimate_frisbee van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.