Ultra Low Floor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een ULF type A
een ULF type B1

De Ultra Low Floor (ULF) is een lagevloertramtype uit Wenen.

De naam geeft al aan dat deze tram een lagere vloer heeft dan een gewone lagevloertram. De ULF heeft namelijk een vloerhoogte van 20,5 centimeter boven de kop van de spoorstaaf, terwijl de meeste lagevloertrams een vloerhoogte tussen de 30 en 35 centimeter hebben. Daar komt nog bij dat de ULF bij een halte ook nog eens kan kantelen, waardoor de instaphoogte nog zo'n 10 centimeter lager wordt.

Om zo'n lage vloer mogelijk te maken, zitten de wielen en motoren in speciale draagportalen. Elektronica is verantwoordelijk voor de aansturing van de motoren (onder andere als elektronisch differentieel), de geleding en het reguleren van de vloerhoogte. In zo'n draagportaal zitten twee wielen (een aan elke zijde) die elk een elektromotor hebben met een vermogen van 60 kW.

De tram is ontwikkeld en gebouwd door het voormalige Oostenrijkse staatsbedrijf SGP (Simmering-Graz-Pauker). Dit bedrijf is inmiddels overgenomen door Siemens. De ULF is ontworpen door Porsche.

Er bestaan twee uitvoeringen: een tram van 24,2 meter lang (type A/A1) en een tram van 35,5 meter lang (type B/B1). Beide trams zijn 2,40 meter breed. Sinds 1998 worden de trams daadwerkelijk ingezet. Momenteel zijn er 128 ULF's in dienst. Vanaf 2006 zullen er nog eens 150 wagens worden gebouwd.