Umeå FC

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Umeå FC
Naam Umeå Fotbollsclub
Opgericht 1987
Stadion T3 Arena, Umeå
Capaciteit 10.000
Voorzitter Torbjörn Bergmark
Trainer Johan Sandahl
Competitie Division 1 Norra
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
Thuiskleuren
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
Uitkleuren
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Umeå FC is een op 20 november 1987 opgerichte voetbalclub uit Umeå, Zweden.

Geschiedenis[bewerken]

De club kwam tot stand door een fusie tussen Gimonäs CK, Sandåkerns SK en Tegs SK. Alle drie de clubs speelden op dat moment in de Division 2 (toenmalige derde klasse) en men hoopte om zo de concurrentie in de stad uit te schakelen en één grote club te hebben.

Er werd een zevenjarenplan ontworpen met als doelstelling om in 1994 de Allsvenskan te bereiken. Het doel werd twee jaar later bereikt en de club eindigde als elfde en moest een eindronde spelen om in de hoogste klasse te blijven. De club verloor van Panos Ljungskile en degradeerde naar de Superettan. In 1998 maakte de club kans om terug te keren, weer via de eindronde maar verloor van Örgryte IS. In 2006 degradeerde de club naar de Division 1, de derde klasse.

Vijf jaar later promoveerde de club, als kampioen van de Division 1 Norra, terug naar het tweede niveau. Het verblijf was van korte duur, want de club verbleef er een jaar.

Toeschouwers[bewerken]

De clubs uit het noorden van Zweden zijn bekend om de relatief hoge toeschouwersaantallen. Dat komt mede door het geringe aantal clubs in het noorden van het land. Ondanks de degradatie in 2012, scoorde Umeå FC een goed gemiddelde in de Superettan, want er zaten gemiddeld ruim 2 000 toeschouwers in de T3 Arena. De eerste thuiswedstrijd van het seizoen leverde gelijk de meeste bezoekers op: tegen Hammarby IF zaten er 7 045 toeschouwers op de tribunes, waarin er met 1-2 werd verloren.

Bekende (ex-)spelers[bewerken]