Unaysaurus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Unaysaurus
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Unaysaurus.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Orde: Saurischia
Familie: Plateosauridae (onzeker)
Geslacht
Unaysaurus
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Unaysaurus tolentinoi ("reptiel van het Zwarte Water") was een dinosauriër uit het late Trias, 225 miljoen geleden (Carnien-Norien) levend in het zuiden van het huidige Brazilië, behorend tot de groep van de Sauropodomorpha.

Het fossiel, holotype UFSM 11069, in 1998 toevallig gevonden in lagen van de Caturritaformatie tijdens een wandeling door Tolentino Marafiga (die hiervoor geëerd wordt in de soortaanduiding) en bestaande uit een vrijwel complete schedel en wat fragmenten van romp en ledematen, werd in 2004 beschreven door Alexander Kellner. De geslachtsnaam is afgeleid van het Tupi-woord unay, "zwart water", een verwijzing naar het Água Negra-gebied.

Unaysaurus was een vrij kleine herbivoor van 2,5 meter lengte en met een gewicht van zeventig kilogram die de vorm had van een "prosauropode" en dus leek op de in Duitsland gevonden Plateosaurus: hij liep op twee poten, kon echter op vier poten steunen en had een lange nek. Of hij echter tot de Prosauropoda behoort, is onzeker.

Literatuur[bewerken]

  • Luciano A. Leal, Sergio A. K. Azevodo, Alexander W. A. Kellner, and Átila A. S. da Rosa (18 October 2004). "A new early dinosaur (Sauropodomorpha) from the Caturrita Formation (Late Triassic), Paraná Basin, Brazil". Zootaxa 690: 1–24