Unie van Brussel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Van 8 november 1576 tot en met 23 juli 1577.
Van 24 juli 1577 tot eind 1578.

De Unies van Brussel betreffen een aantal in 1577 door de Staten-Generaal gesloten verdragen.

Eerste Unie[bewerken]

De Eerste Unie van Brussel is een op 9 januari 1577 gesloten overeenkomst door leden van de Staten-Generaal (behalve Luxemburg), de Raad van State en gedeputeerden van Holland en Zeeland, onder meer met de bedoeling Don Juan, landvoogd namens de Spaanse koning Filips II, te dwingen om de Pacificatie van Gent te aanvaarden. De unie was de opvolger van de Unie van Dordrecht uit 1575. In de Eerste Unie van Brussel werd het volgende afgesproken:

  • Don Juan accepteerde de inhoud van de Pacificatie van Gent, waarin de opstandige gewesten zich enige maanden eerder hadden verenigd, waaronder een terugtrekking van de Spaanse troepen;
  • De gewesten beloofden gehoorzaamheid aan de Spaanse koning Filips II als hun vorst en Don Juan als zijn landvoogd;
  • De gewesten zouden zich inspannen om het katholieke geloof te handhaven.

Deze Unie droeg dus een rooms-katholiek karakter. Op 17 februari 1577 moest Don Juan het Eeuwig Edict uitvaardigen.

De Eerste Unie van Brussel werd op 6 april 1577 ondertekend door koning Filips II, zij het onder protest. Niet veel later, op 24 juli, viel Don Juan de stad Namen aan, en kwam er een einde aan de Eerste Unie van Brussel. Na deze aanval erkenden de gewesten niet langer Don Juan als hun landvoogd en vroegen ze Matthias van Oostenrijk zijn plaats in te nemen.

Tweede Unie[bewerken]

De Staten-Generaal besloten na deze aanval op Namen tot de Tweede (of: Nadere) Unie van Brussel (10 december 1577), waarbij zij de Pacificatie van Gent herbevestigden, terwijl aan de katholieken en hervormden gelijke bescherming werd toegezegd. Deze Tweede Unie droeg dus een tolerant karakter.

Einde van de Unie[bewerken]

Op 6 januari 1579 stapten Artesië, Henegouwen en Rijsels-Vlaanderen uit de Unie van Brussel door de oprichting van de Unie van Atrecht. Dit had tot gevolg dat de nog overgebleven gewesten zich hergroepeerden in een 'Nadere Unie' binnen de Unie van Brussel; de Unie van Utrecht. Na het jaar 1585 waren alle gebieden die nog tot de Unie van Brussel behoorden, ook lid van de Unie van Utrecht en is de naam niet meer nodig.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]