Związek Komunistów Polskich "Proletariat"

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Związek Komunistów Polskich "Proletariat"
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Personen
Partijvoorzitter Zbigniew Wiktor
Geschiedenis
Opgericht 7 juli 1990
Opheffing maart 1992
Ontstaan uit PZPR
Opgegaan in KPP
Algemene gegevens
Actief in Polen
Hoofdkantoor ul. Dojazdowa 16
41-300 Dąbrowa Górnicza
Richting links
Ideologie communisme
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Polen

De Unie van Poolse Communisten "Proletariaat" (ZKP "P") (Pools: Związek Komunistów Polskich „Proletariat”) was een communistische partij die in de jaren 1990-2002 in Polen heeft bestaan. De partij beschouwde zichzelf als voortzetting van de Poolse Verenigde Arbeiderspartij (PZPR).

De partij werd opgericht op 7 juli 1990 tijdens een congres in Katowice opgericht en op 28 augustus van dat jaar geregistreerd. Oprichters van de partij waren onder meer Ludwik Hass, geschiedenisprofessor en lid van de Vierde Internationale, en Zygmunt Najdowski, minister van cultuur in de regeringen van Jaroszewicz en Babiuch.[1] Voorzitter van de partij was de hoogleraar Zbigniew Wiktor.

In de jaren 1991-1996 maakte de ZKP „Proletariat” deel uit van de postcommunistische coalitie Alliantie van Democratisch Links (SLD), maar verliet deze uit onvrede over de door de partij als "reactionair" bevonden grondwet. In 2002 werd de partij op grond van art. 13[2] door de rechter verboden. Het grootste deel van de ZKP „Proletariat” richtte vervolgens in juli van datzelfde jaar een nieuwe partij op, de Communistische Partij van Polen.