Uniform Pensioenkostenoverzicht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het uniform pensioenkostenoverzicht (afgekort UPKO) is een jaaroverzicht dat een pensioenuitvoerder in Nederland in staat stelt om op uniforme wijze de kosten van het pensioenfonds te communiceren met de deelnemers, bestuursleden en toezichtorganen zoals de Raad van Toezicht of de Verantwoordingscommissie.

UPKO is tot stand gekomen naar aanleiding van de oproep van de AFM aan de pensioensector om de deelnemer op een goede manier te informeren over de uitvoeringskosten. Volgens de AFM verhoogt transparantie het vertrouwen in de pensioensector[1]. De AFM vindt kostentransparantie mede van belang vanwege de komst van het nieuwe pensioenstelsel[2].

Vanwege de transitie naar het nieuwe stelsel en de prominentere rol die kosten hebben in deelnemerscommunicatie in het nieuwe pensioenstelsel, vindt de AFM het belangrijk om extra aandacht te besteden aan de verantwoording en transparantie van kosten[3].

UPKO[bewerken | brontekst bewerken]

In het jaaroverzicht worden de uitvoeringskosten van het pensioenfonds uniform in context gerapporteerd volgens de aanwijzingen van de AFM en volgens de Aanbevelingen Uitvoeringskosten van de Pensioenfederatie[4]. De uitvoeringskosten worden gegroepeerd in drie onderdelen:

  • kosten voor pensioenbeheer - dit zijn de algemene kosten van administratie, communicatie, bestuur en toezicht
  • kosten voor vermogensbeheer - dit zijn de kosten die het fonds maakt om het pensioengeld te beleggen
  • transactiekosten - dit zijn de aan- en verkoopkosten van beleggingen

De kosten van het fonds staan uniform per onderdeel in het overzicht gegroepeerd. De kosten van vermogensbeheer worden gerapporteerd in context van rendement en risico en met gebruik van kostenbenchmarks (in de Aanbevelingen 'de bijbehorende benchmarkkosten' genoemd). Hierbij wordt ook een link gelegd naar de beleggingsmix en de mate van actief beheer. De kosten van pensioenbeheer worden in context gerapporteerd door een link te leggen met het serviceniveau, het aantal regelingen, de complexiteit van die regelingen, de aard van het fonds, de hoeveelheid waardeoverdrachten en de communicatiestrategie. De uitvoeringskosten worden ook per onderdeel vergeleken met de relevante peergroep.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. (nl) Pensioenfondsen te weinig transparant over kosten. www.afm.nl. Geraadpleegd op 26 november 2021.
  2. (nl) Ministerie van Algemene Zaken, Pensioenakkoord: een transparanter en persoonlijker pensioenstelsel - Pensioen - Rijksoverheid.nl. www.rijksoverheid.nl (3 november 2011). Geraadpleegd op 26 november 2021.
  3. Rapport kostentransparantie pensioenfondsen. Geraadpleegd op 26/11/2021.
  4. Pensioenfederatie, Aanbevelingen Uitvoeringskosten. Geraadpleegd op 26/11/2021.