Union Internationale des Associations d'Alpinisme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Union Internationale des Associations d'Alpinisme (UIAA) is de internationale overkoepelende organisatie voor bergsportverenigingen. Door het IOC wordt de UIAA erkend als de internationale sportbond, die de klimsport organiseert. Eén van de belangrijkste doelstelling van de UIAA is de verhoging van de alpiene veiligheid door normen op te stellen voor de sterkte van het te gebruiken materiaal, bijvoorbeeld van de karabiners, touwen en klimgordels.

De UIAA organiseert tegenwoordig ook activiteiten in breder verband, bijvoorbeeld is ze betrokken bij de organisatie van sportklimwedstrijden. De UIAA-waardering voor klimroutes vereenvoudigt het onderling vergelijken van de moeilijkheidsgraad van een route.

De UIAA werd in 1932 in Chamonix in Frankrijk opgericht door afgevaardigden uit 18 landen: België, Canada, Duitsland, Oostenrijk, de Verenigde Staten, Frankrijk, Groot-Brittannië, Griekenland, Hongarije, Italië, Joegoslavië, Nederland, Nieuw-Zeeland, Polen, Roemenië, Spanje, Tsjechoslowakije, Zweden en Zwitserland. Niet alleen waren afgevaardigden van grote nationale bergsportverenigingen aanwezig, maar ook van skiverenigingen en kleinere regionale bergsportverenigingen.

De zetel van de UIAA is in Zwitserland, in de hoofdstad Bern. Sinds 2012 is de voorzitter de Nederlandse bergbeklimmer Frits Vrijlandt.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]