Naar inhoud springen

Unisys

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Unisys Corporation
Logo
Hoofdkantoor in Blue Bell, Pennsylvania
Beurs NYSE: UIS
Oprichting 1886 als American Arithmometer Company, maar tot stand gekomen na fusie in september 1986
Sleutelfiguren Peter Altabef, Chairman of the Board en CEO (1-1-2015)
Hoofdkantoor Blue Bell in Pennsylvania
Producten Informatietechnologie services
Industrie IT-servicemanagement, informatietechnologie, adviseren
Omzet/jaar @ $3,36 miljard (2014)
Winst/jaar +$44 miljoen (2014)
Website www.unisys.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Unisys Corporation is een technologiebedrijf dat informatietechnologie services verleent. Voorheen was het bedrijf, dat aan de New York Stock Exchange genoteerd staat als UIS, gespecialiseerd in hardware. Het bedrijf heeft ongeveer 20.000 werknemers en het hoofdkantoor bevindt zich in Blue Bell, Pennsylvania.

Het Nederlandse hoofdkantoor bevindt zich op 'Park Rijk' te Schiphol-Rijk. Er werken ca. 300 mensen in de Nederlandse vestiging. Unisys Nederland NV maakt integraal onderdeel uit van de Unisys North Cluster waarvan ook België, Luxemburg en de Scandinavische landen plus Finland deel uitmaken.

Ontstaan en geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

UNISYS staat voor "UNited Information SYStems". De bedrijfsnaam werd gekozen na een interne wedstrijd, waarbij de winnende naam werd voorgesteld door een stagiair. Het bedrijf kwam in september 1986 tot stand na het samengaan van Sperry corporation, (de fabrikant van de UNIVAC mainframe) en Burroughs Corporation, waarbij Burroughs Sperry voor $4,8 miljard aankocht. Het was de grootste fusie in de computerindustrie in die tijd en het maakte Unisys tot het tweede grootste computerbedrijf, met $10,5 miljard aan inkomsten en 90.000 medewerkers in 100 landen. In 1988 kocht het bedrijf Convergent Technologies aan met hun innovatieve technologie van CTOS.

Burroughs[bewerken | brontekst bewerken]

De naam Burroughs dateert van 1886, toen de American Arithmometer Company telmachines begon te verkopen die waren uitgevonden door William Seward Burroughs. In 1905 werd het bedrijf officieel de "Burroughs Adding Machine Company" genoemd. Burroughs kwam in 1956 serieus op in de digitale computer arena met de aankoop van ElectroData Corporation, de makers van de "Datatron", een succesvolle middelgrote computer.

Sperry[bewerken | brontekst bewerken]

Sperry dateert van 1910. In dat jaar grondde, Elmer A. Sperry, een briljante uitvinder en zakenman, de "Sperry Gyroscope Company," makers van gyrokompassen en andere richting aangevende apparaten.

Belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van het bedrijf zijn o.a. de ontwikkeling van de 2200 series in 1986, alsook de UNISYS 2200/500 CMOS mainframe en de Micro A in 1989, het eerste desktop mainframe alsmede sinds de laatste 6 jaren de getrademarkte Stealth technologie voor Secure computing. Deze technologie heeft in 2015, de in de security industrie meest belangrijke, Frost & Sullivan North American Encrypted Network Security Solutions New Product Innovation Award gewonnen.

Controverse[bewerken | brontekst bewerken]

Unisys is jaren geleden bekend geworden door zijn patent op het LZW-datacompressiealgoritme dat wordt gebruikt in het GIF-bestandsformaat. Tegen het einde van 1994 maakten CompuServe en Unisys bekend dat het Amerikaanse patent op het LZW-algoritme geldig was voor alle GIF-bestanden. Alle commerciële computerprogramma's die GIF-afbeeldingen konden maken, moesten vanaf dat moment een licentievergoeding betalen aan Unisys. Doordat GIF zo wijdverspreid is, hadden de meeste computerbedrijven geen andere keuze dan het nemen van een licentie. Deze problemen hebben geleid tot de ontwikkeling van het PNG-formaat, dat steeds populairder begint te worden op het wereldwijde web. Eind augustus 1999 besloot Unisys dat ook de makers van gratis software en niet-commerciële software geld moesten betalen voor de licentie. Het patent is op 20 juni 2003 verlopen in de Verenigde Staten, in de loop van 2004 verliepen de Canadese, Europese en Japanse patenten. Het patent was niet in Nederland geldig, enkel in de Verenigde Staten, Japan, Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]