M-Squadron

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Unit Interventie Mariniers)
Ga naar: navigatie, zoeken
M-Squadron NL-MARSOF
Leden van het M-Squadron (destijds nog UIM) dalen af tijdens een oefening
Leden van het M-Squadron (destijds nog UIM) dalen af tijdens een oefening
Oprichting 22 februari 1973
Land Vlag van Nederland Nederland
Krijgsmachtonderdeel Naval Jack of the Netherlands.svg Koninklijke Marine
Onderdeel van Korps Mariniers
Type Special Forces
Specialisatie contra-terrorisme
Aantal geheim
Motto Semper Paratus Pro Justitia

Het M-Squadron, voorheen de Unit Interventie Mariniers (UIM), is een anti-terreureenheid van het Korps Mariniers. Vergelijkbare diensten uit het buitenland zijn de Duitse GSG 9 en de Britse SAS. Tot 2005 stond de eenheid bekend als Bijzondere Bijstands Eenheid Mariniers (BBE-M).

Geschiedenis[bewerken]

Nederland kreeg in het jaar 1973 zijn contraterrorisme-eenheid. Dit naar aanleiding van de aanslag op elf Israëlische atleten tijdens de Olympische Spelen in München door Palestijnse Fatahterroristen. De leden werden gekozen uit de Korps Mariniers. Tijdens het bestaan van de dienst is deze ook veelvuldig ingezet. De eerste inzet vond plaats op 13 september 1974 bij de Franse ambassade in Den Haag en kort daarna in de Scheveningse gevangenis welke was overgenomen door gevangenen.[1]

De bekendste actie was met de treinkaping bij De Punt in 1977. De dienst eindigde de kaping toen door zes Molukse terroristen dood te schieten. Een jaar later in 1978 maakte de eenheid opnieuw een einde aan een kaping. Deze keer in het provinciehuis van de gemeente Drenthe in Assen. Ook hierbij waren de daders Molukse terroristen.

Een wat meer recente actie van de, toen nog BBE, was de arrestatie van Ismail A. en Jason W. Deze twee leden van de Hofstadgroep werden gearresteerd op 10 november 2004 nadat een arrestatie door de gewone politie was uitgelopen in een gevecht waarbij met granaten door de terroristen werd gegooid.

Sinds 2008 is de UIM veel actief in de Golf van Aden bij Somalië om schepen te beschermen tegen piraten. Een noemenswaardige actie die ook is gefilmd was het heroveren van het Duitse containerschip Taipan in april 2010. De bemanning had zichzelf opgesloten in de citadel waar de piraten niet bij kunnen. Hierdoor hadden de UIM'ers vrij spel om de piraten te overmeesteren.

Taken[bewerken]

Formeel gezien heeft het M-Squadron de volgende taken:

  • Het uitvoeren van nationale contraterreur-operaties.
  • Het uitvoeren van maritieme contraterreur-operaties.
  • Ondersteunen van eenheden binnen het DSI-stelsel wanneer deze tekortschieten.

De eenheid kan na toestemming en overeenkomst tussen de minister van justitie en minister van defensie in het buitenland worden ingezet voor contraterreur-operaties.

Werving[bewerken]

De leden van het M-Squadron zijn al volleerde mariniers. De training tot operator is erg zwaar. De opleiding duurt een jaar waarin de leden worden getraind in het bestormen van gebouwen, vliegtuigen, schepen en dergelijke. Ook moeten ze weten hoe ze moeten samenwerken met politie-eenheden. Er wordt bij de werving ook gekeken naar emotionele stabiliteit van de mariniers en hoe goed ze kunnen omgaan met stress.

Dienst Speciale Interventies[bewerken]

De Dienst Speciale Interventies is de overkoepelende organisatie voor speciale eenheden binnen de Nederlandse politie en krijgsmacht die zich bezighouden met terrorismegerelateerde situaties. Onder deze dienst vallen:

  • M-Squadron
  • Unit Interventie
  • Unit Expertise & Operationele Ondersteuning (UE&OO)
  • Aanhoudings en Ondersteuningseenheden (AOT)