UK Independence Party

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
UK Independence Party
UKIP-politicus Stephen West, campagnevoerend in 2012
UKIP-politicus Stephen West, campagnevoerend in 2012
Personen
Partijleider Diane James
Mandaten
Lagerhuis
Hogerhuis
Europees Parlement
Assemblee voor Noord-Ierland
Lokale overheid
Politie commissarissen
Geschiedenis
Opgericht 3 september 1993
Algemene gegevens
Actief in Verenigd Koninkrijk
Hoofdkantoor Newton Abbot
Aantal leden 34.000 (2014)[1]
Richting Rechts
Ideologie Euroscepticisme
Libertarisme
Thatcherisme
Kleuren Paars en Geel
Jongerenorganisatie Young Independence
Europese fractie 1999-2004: niet-fractiegebonden leden
2004-2009: Onafhankelijkheid en Democratie Groep
2009-2014: Europa van Vrijheid en Democratie
2014-2019: Europa van Vrijheid en Directe Democratie
Europese organisatie Geen
Website ukip.org
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Verenigd Koninkrijk

De UK Independence Party (UKIP, Ukip) is een eurosceptische politieke partij in het Verenigd Koninkrijk. De partijleider was tot 4 juli 2016 Nigel Farage. Op 4 juli 2016, vlak na het brexit-referendum, kondigde Farage zijn vertrek aan als partijleider van UKIP.[2]

De partij werd in 1993 opgericht door Alan Sked. Het belangrijkste speerpunt van de partij is de terugtrekking van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Daarnaast zijn meer directe democratie, het stoppen van massa-immigratie en het verlagen van de belastingen belangrijke punten van de UKIP. De partij had tot 2014 geen zetels in het Britse Lagerhuis, maar behaalde wel successen bij Europese verkiezingen. In 2014 verwierf de UKIP twee zetels in het Lagerhuis bij tussentijdse verkiezingen. In het Hogerhuis heeft ze drie zetels.

Bij de Europese verkiezingen van 4 juni 2009 behaalde de partij een percentage van 17,1% (+ 0,6%) van de stemmen en won daarmee 13 zetels (+ 4 zetels) in het Europees Parlement. Ze was bij deze verkiezingen de tweede partij van Groot Brittannië, na de Conservatieven.

In oktober 2009 maakte Nigel Farage bekend af te treden als partijleider om zich te concentreren op het winnen van een zetel in het Lagerhuis (in het district Buckingham) bij de Britse Lagerhuisverkiezingen van mei 2010. Nigel Farage bleef wel leider van de fractie Europa van Vrijheid en Democratie, de fractie waar de UKIP toen in het Europees Parlement bij aangesloten was. Baron Pearson of Rannoch, lid van het Hogerhuis namens de UKIP, werd verkozen tot nieuwe leider van de UKIP. De poging van Farage om een Lagerhuiszetel te bemachtigen slaagde niet. In november 2010 werd hij opnieuw gekozen tot partijleider.

Bij de Europese verkiezingen van 22 mei 2014 was de UKIP met 26,60% de grootste Britse partij, en verwierf ze 24 van de 73 Britse zetels. Na deze verkiezingen trad de UKIP toe tot de nieuw gevormde fractie Europa van Vrijheid en Directe Democratie.

Op 9 oktober 2014 verkreeg de UKIP zijn eerste zetel in het Lagerhuis, toen het Conservatieve Lagerhuislid Douglas Carswell, die was overgestapt naar de UKIP, bij de daaropvolgende door hem afgedwongen tussentijdse verkiezing in zijn district Clacton werd herkozen voor de UKIP. Op 20 november van dat jaar volgde de tweede zetel, doordat in het district Rochester and Strood het Conservatieve Lagerhuislid Mark Reckless, die eveneens de overstap naar de UKIP gemaakt had, ook in een tussentijdse verkiezing herkozen werd.

Door de Nederlandstalige media wordt de partij vaak vergeleken met de PVV. Op euroscepsis na hebben de partijen echter weinig gemeen. Farage heeft meermaals nadrukkelijk afstand genomen van deze vergelijking en zijn walging uitgesproken over de in zijn ogen discriminerende uitlatingen van Geert Wilders.[3]

Zie ook[bewerken]


Externe link[bewerken]