United Technologies Corporation

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
United Technologies Corporation
United Technologies Corporation
Hoofdkantoor van UTC in Hartford, Connecticut
Hoofdkantoor van UTC in Hartford, Connecticut
Oprichting 1975
Eigenaar Beursgenoteerd
Sleutelfiguren Louis R. Chênevert (CEO)
Hoofdkantoor Hartford, Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werknemers 212.400 (2013)
Producten vliegtuigmotoren, liften, airconditioners
Industrie conglomeraat
Omzet $ 62,6 miljard (2013)
Winst $ 5,7 miljard (2013)
Marktkapitalisatie $ 109 miljard (10 juni 2014)
Website (en) United Technologies
Portaal  Portaalicoon   Economie

United Technologies Corporation (UTC) is een Amerikaans conglomeraat. Het hoofdkwartier is gevestigd in Hartford (Connecticut).

Geschiedenis[bewerken]

In 1927 richtte William Edward Boeing een luchtvaartmaatschappij op: Boeing Air Transport.[1] Deze verwierf een contract voor het vervoer van post tussen San Francisco en Chicago. In 1929 besloten Boeing en Pratt & Whitney te gaan fuseren en gingen ze verder onder de nieuwe naam United Aircraft and Transporation Corporation (UATC).[1] De samenwerking was van korte duur; in 1934 werd de fusie ongedaan gemaakt. UATC splitste in drie delen: de luchtvaartmaatschappij United Airlines, United Aircraft, het latere United Technologies Corporation en Boeing, de vliegtuigbouwer.[1]

In 1934 werd Sikorsky Aircraft Corporation overgenomen. Het bedrijf was in 1923 opgericht door de Russisch-Amerikaanse ingenieur Igor Sikorsky.

In 1974 werd Harry Gray benoemd tot CEO. Hij stond een beleid voor van diversificatie en de naam werd in 1975 gewijzigd van United Aircraft naar United Technology Corporation. In 1976 werd Otis Elevator Company overgenomen en United Technologies is dan ook daadwerkelijk actief geworden buiten de vliegtuigindustrie. Een paar jaar later volgde de acquisitie van Carrier Corporation, een fabrikant van airconditioners.

In 2011 deed UTC een succesvol bod ter waarde van $ 16,5 miljard op alle aandelen van Goodrich Corporation.[2] Goodrich is een belangrijke producent van landingsgestellen en andere onderdelen voor vliegtuigen en is opgegaan in de UTC divisie Aerospace Systems.[2] Goodrich had een jaaromzet van zo’n $ 7 miljard.[2] Het was de grootste transactie van UTC na de overname van Sundstrand Corporation in 1999. Deze laatste transactie had een waarde van $4 miljard.[2]

Activiteiten[bewerken]

UTC heeft twee belangrijke activiteiten. Het is een grote producent van vliegtuigmotoren en andere vliegtuigonderdelen en fabriceert liften en airconditioners. Beide activiteiten hebben ongeveer een gelijk aandeel in de totale omzet van het concern. UTC is wereldwijd actief, maar de Verenigde Staten is met een omzetaandeel van 40% de belangrijkste markt. Het bedrijf telt meer dan 200.000 werknemers.

Onderdelen en werkmaatschappijen[bewerken]

 • UTC Propulsion and Aerospace Systems:
  • Pratt & Whitney (P&W) produceerde in 1925 zijn eerste vliegtuigmotor en is nu uitgegroeid tot een van de grootste motorenbouwer ter wereld. P&W richt zich vooral op motoren voor de grote vliegtuigen en ongeveer een kwart van deze toestellen vliegt met P&W motoren. Hier werken ruim 30.000 mensen.
  • UTC Aerospace Systems is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en productie van allerlei producten en systemen voor vliegtuigen met uitzondering van motoren. De twee belangrijkste onderdelen van dit onderdeel zijn Hamilton Sundstrand voor propellors en controleapparatuur voor de industrie en Goodrich.
 • UTC Building & Industrial Systems: deze divisie produceert technische systemen voor gebouwen als liften, verwarming, ventilatie, airconditioning en vriesapparatuur en beveiliging. Bij de divisie werken zo’n 120.000 mensen en de totale jaaromzet is zo’n $ 30 miljard.
  • Carrier is de wereldleider in fabricage van verwarming, ventilatie, airconditioning en vriesapparatuur
  • Otis is een van de grootste fabrikant van verticale transportsystemen.
 • Het bedrijf heeft ook een onderzoekscentrum voor alle werkmaatschappijen: het United Technologies Research Centre (UTRC).

In de verkoop[bewerken]

Het UTC onderdeel Sikorsky Aircraft Corporation is wereldmarktleider in de fabricage van helikopters voor civiel en militair gebruik. In 2014 realiseerde Sikorsky een omzet van $7,5 miljard en telde zo’n 15.300 werknemers. In maart 2015 meldde UTC Sikorsky te willen afstoten.[3] De belangrijkste klant is het Amerikaanse leger die meer dan de helft van de totale omzet vertegenwoordigd.[3] Medio juli 2015 werd bekend dat Lockheed Martin, de grootste defensiespecialist van de Verenigde Staten, Sikorsky gaat kopen voor $9 miljard.[4] De transactie werd op 6 november 2015 afgerond.

Verkochte bedrijven[bewerken]

Zoals vele conglomeraten, was UTC in veel sectoren vertegenwoordigd. Enkele verkochte bedrijven zijn:

 • Inmont verf en harsen, dit bedrijf is verkocht aan BASF
 • Mostek semi-conductor - van 1980 tot 1981