Universiteit van Luik

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Université de Liège)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Universiteit van Luik
Université de Liège
University Liege main.jpg
Afkorting ULiège
Latijnse naam Universitas Leodiensis
Locatie Vlag van België Luik, België
Opgericht 1817
Type Officieel onderwijs
Rector Bernard Rentier
Studenten 20.000
Personeel 3.300
Lid van EUA, TIME netwerk, Académie Universitaire Wallonie-Europe, EBHL
Website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

De Universiteit van Luik (Frans: Université de Liège, ULiège) is een Belgische pluralistische universiteit gevestigd in de stad Luik.

Geschiedenis[bewerken]

De universiteit rond 1850
De voormalige campus van Val-Benoît
De campus in Sart-Tilman

De Universiteit van Luik werd als rijksuniversiteit officieel geopend in 1817, ten tijde van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden onder koning Willem I. Ze werd ondergebracht in een oud jezuïetenklooster aan de Maas in het centrum van de stad. Rondom dit voormalige klooster ontstond de kern van de universiteit aan de Place du 20-Août en de Place Cockerill. In een neoclassicistisch gebouw aan dit plein is nog steeds de administratie en de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte gehuisvest.

Organisatie[bewerken]

Rechten en de exacte en medische wetenschappen worden gedoceerd op de campus Sart-Tilman in een bosrijke omgeving, enkele kilometers ten zuiden van de stad. Deze campus werd in 1967 in gebruik genomen.

De Universiteit van Luik telt 45 departementen verdeeld over 8 faculteiten. In 2005 werd de voormalige hogeschool Hautes Études Commerciales (HEC-Liège) deel van de universiteit. Sinds 2009 is ook Gembloux Agro-Bio Tech in de Namense stad Gembloers onderdeel van de Universiteit van Luik.

In 2011 telde de instelling ongeveer 20.000 studenten. Het personeelsbestand bestaat uit ca. 2500 personen, inclusief docenten en onderzoekers.

Faculteiten en hogescholen[bewerken]

  • Letteren & Wijsbegeerte
  • Rechtsgeleerdheid en Politieke Wetenschappen - Luikse school voor criminologie Jean Constant
  • Geneeskunde
  • Diergeneeskunde
  • Psychologie & Pedagogische Wetenschappen
  • Wetenschappen
  • Toegepaste Wetenschappen
  • HEC – Hogeschool voor Bedrijfskunde van ULg
  • Instituut voor Geestes- en Sociale Wetenschappen

Eerbewijzen en eredoctoraten[bewerken]

De latere Nobelprijswinnaar Albert Claude haalde in 1928 het diploma van dokter in de geneeskunde aan de Universiteit van Luik.
In 1990 kreeg de Nederlandse schrijver Willem Frederik Hermans een eredoctoraat van de Universiteit van Luik vanwege zijn bijzondere verdiensten voor de Nederlandse letterkunde. In 1999 volgde Salman Rushdie.

Bibliotheken en musea[bewerken]

De Universiteitsbibliotheek Luik bestaat uit een aantal afzonderlijke gebouwen op verschillende locaties, elk met een eigen functie en historie. Verder horen de volgende musea toe aan de universiteit:

Gebouwen[bewerken]

De Universiteit van Luik is gevestigd in een groot aantal historische gebouwen in en rondom de Luikse binnenstad. De vanaf de jaren 30 gebouwde campus Val-Benoît ten zuiden van de stad is sinds 2006 door de universiteit verlaten en wordt momenteel herontwikkeld. In 1971 begon de bouw van de verder zuidwaarts gelegen campus in Sart-Tilman en Seraing, ook wel Liège Science Park genoemd. Het Kasteel van Colonster is eigendom van de universiteit en wordt gebruikt voor feestelijke gelegenheden.

Externe link[bewerken]

Vlag van België België: Faculté polytechnique de Mons · Université catholique de Louvain · Université libre de Bruxelles · Université de Liège · Vrije Universiteit Brussel · Vlag van Denemarken Denemarken: Danmarks Tekniske Universitet · Vlag van Brazilië Brazilië: Universiteit van São Paulo · Escola Politécnica da Universidade de São Paulo · Vlag van Duitsland Duitsland: Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule · Technische Universiteit Berlijn · Technische Universität Darmstadt · Technische Universität Dresden · Technische Universität München · Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg · Universiteit van Stuttgart · Vlag van Finland Finland: Teknillinen Korkeakoulu · Vlag van Frankrijk Frankrijk: École Centrale de Lille · École centrale de Lyon · École centrale de Marseille · École centrale de Nantes · École centrale Paris · École nationale des ponts et chaussées · École nationale supérieure de techniques avancées · Institut supérieur de l'aéronautique et de l'espace · École Supérieure d'Électricité · Vlag van Griekenland Griekenland: Aristoteles-universiteit van Thessaloniki · Ethniko Metsovio Polytechnio Athina · Vlag van Hongarije Hongarije: Budapest University of Technology and Economics · Vlag van Italië Italië: Politecnico di Milano · Politecnico di Torino · Universiteit van Padua · Università degli Studi di Trento · Vlag van Noorwegen Noorwegen: Technisch-natuurwetenschappelijke Universiteit van Noorwegen · Vlag van Oostenrijk Oostenrijk: Technische Universiteit Wenen · Vlag van Polen Polen: Wroclaw University of Technology · Vlag van Portugal Portugal · Instituto Superior Técnico · Vlag van Rusland Rusland: Technische Staatsuniversiteit van Moskou · Moscow State Technical University of Radio Engineering · Tomsk Polytechnic University · Vlag van Spanje Spanje: Universidad Politécnica de Madrid · Universitat Politècnica de València · Universidad Pontificia Comillas · Universidad de Sevilla · Universitat Politècnica de Catalunya · Vlag van Tsjechië Tsjechië: Tsjechische Technische Universiteit · Vlag van Turkije Turkije: Technische Universiteit Istanboel · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk: Queen's Universiteit van Belfast · Vlag van Zweden Zweden: Technische Universiteit Chalmers · Kungl. Tekniska Högskolan · Lunds Tekniska Högskola · Vlag van Zwitserland Zwitserland: Eidgenössische Technische Hochschule · Technische Universiteit van Lausanne