Universitair Medisch Centrum Utrecht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Universitair Medisch Centrum Utrecht
UMC Utrecht in De Uithof aan de Heidelberglaan 100
Plaats Utrecht
Land Nederland
Basisgegevens
Gesticht in 1999
Website www.umcutrecht.nl
Kenmerken
Type Universitair Medisch Centrum Utrecht
Bedden 1000
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde
UMC Utrecht, gezien vanuit het zuidwesten

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht, afgekort UMC Utrecht, is het academisch ziekenhuis dat verbonden is aan de Universiteit Utrecht. Het is in 1999 ontstaan uit de samenvoeging van de onderdelen Academisch Ziekenhuis Utrecht (AZU), het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ), het Ooglijdersgasthuis (OLGH), de Bijzondere Tandheelkunde van de faculteit Tandheelkunde, en de Medische faculteit van de Universiteit Utrecht (MFU). Slaapcentrum; Het op de bovenste etage van het ziekenhuis gevestigde slaapcentrum, is een baanbrekende afdeling op het gebied van de behandeling van slaapapneu.

Het UMC Utrecht heeft ruim 1000 bedden en meer dan 12000 medewerkers. De onderdelen bevinden zich in verschillende gebouwen op universiteitscentrum De Uithof. Met het Centraal Militair Hospitaal (CMH) dat zich in hetzelfde pand bevindt als het AZU wordt veel samengewerkt. Verder huist bloedbank Sanquin in het complex.

Het ziekenhuis is een van de elf traumacentra in Nederland en beschikt over een Mobiel Medisch Team.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1872 wordt het AZU geopend die vanaf 1924 Stads- en Academisch Ziekenhuis Utrecht (afgekort SAZU) genoemd werd.[1] Dit is het eerste academisch ziekenhuis in Nederland en bevindt zich aan de Catharijnesingel. In de jaren 70 van de 20e eeuw barst het AZU uit zijn voegen en midden jaren 80 verhuist het naar een nieuwbouwcomplex in De Uithof waar het zich nu nog bevindt. De meeste gebouwen van het oude AZU zijn gesloopt en vervangen door woningen. De enkele gebouwen die er nog staan, waaronder het opvallende hoofdgebouw, zijn omgebouwd tot appartementen.

Het Wilhelmina Kinderziekenhuis opent in 1888 aan de Nieuwegracht. Het WKZ blijft tot 1999 op deze plaats operationeel. In dat jaar verhuist het naar nieuwbouw in De Uithof, naast het AZU. De gebouwen zijn verbonden middels een tunnel. In de nieuwbouw wordt ook de bloedbank gehuisvest die zich voorheen op de Rubenslaan bevond. De panden aan de Nieuwegracht zijn deels gesloopt, deels verbouwd tot appartementen.

In 1999 zijn het AZU en het WKZ gefuseerd met de MFU en is het UMC Utrecht ontstaan.

Het UMC Utrecht maakt deel uit van Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra. Sinds januari 2020 is de UMC Utrecht partner in het landelijke Exposome-NL consortium dat samenwerkt op het gebied van exposoom onderzoek.

Centra[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Universitair Medisch Centrum Utrecht van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.