Universitair Medisch Centrum Utrecht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Universitair Medisch Centrum Utrecht
UMC Utrecht in De Uithof aan de Heidelberglaan 100
UMC Utrecht in De Uithof aan de Heidelberglaan 100
Plaats Utrecht
Land Nederland
Basisgegevens
Gesticht in 1999
Website http://www.umcutrecht.nl
Kenmerken
Type Universitair Medisch Centrum Utrecht
Bedden 1000
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde
UMC Utrecht, gezien vanuit het zuidwesten

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht, afgekort UMC Utrecht, is het academisch ziekenhuis dat verbonden is aan de Universiteit Utrecht. Het is in 1999 ontstaan uit de samenvoeging van de onderdelen Academisch Ziekenhuis Utrecht (AZU), het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ), het Ooglijdersgasthuis (OLGH), de Bijzondere Tandheelkunde van de faculteit Tandheelkunde, en de Medische faculteit van de Universiteit Utrecht (MFU).

Het UMC Utrecht heeft ruim 1000 bedden en meer dan 12000 medewerkers. De onderdelen bevinden zich in verschillende gebouwen op universiteitscentrum De Uithof. Met het Centraal Militair Hospitaal (CMH) dat zich in hetzelfde pand bevindt als het AZU wordt veel samengewerkt. Verder huist bloedbank Sanquin in het complex.

Het ziekenhuis is een van de elf traumacentra in Nederland en beschikt over een Mobiel Medisch Team.

Geschiedenis[bewerken]

In 1872 wordt het AZU geopend die vanaf 1924 Stads- en Academisch Ziekenhuis Utrecht (afgekort SAZU) genoemd werd.[1] Dit is het eerste academisch ziekenhuis in Nederland en bevindt zich aan de Catharijnesingel. In de jaren 70 van de 20e eeuw barst het AZU uit zijn voegen en midden jaren 80 verhuist het naar een nieuwbouwcomplex in De Uithof waar het zich nu nog bevindt. De meeste gebouwen van het oude AZU zijn gesloopt en vervangen door woningen. De enkele gebouwen die er nog staan, waaronder het opvallende hoofdgebouw, zijn omgebouwd tot appartementen.

Het Wilhelmina Kinderziekenhuis opent in 1888 aan de Nieuwe Gracht. Het WKZ blijft tot 1999 op deze plaats operationeel. In dat jaar verhuist het naar nieuwbouw in De Uithof, naast het AZU. De gebouwen zijn verbonden middels een tunnel. In de nieuwbouw wordt ook de bloedbank gehuisvest die zich voorheen op de Rubenslaan bevond. De panden aan de Nieuwe Gracht zijn deels gesloopt, deels verbouwd tot appartementen.

In 1999 zijn het AZU en het WKZ gefuseerd met de MFU en is het UMC Utrecht ontstaan.

Het UMC Utrecht maakt deel uit van Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra.

Centra[bewerken]

Calamiteitenhospitaal[bewerken]

Het calamiteitenhospitaal is een samenwerking tussen het Ministerie van Defensie via het Centraal Militair Hospitaal, het NVIC en het UMC Utrecht. Het hospitaal is bij de nieuwbouw van het CMH binnen het UMC Utrecht gebouwd om adequate zorg te leveren aan groepen (meer dan 5 personen). Het calamiteitenhospitaal is inzetbaar:

  • In oorlogssituaties, oorlogsdreiging, crises of conflictbeheersing waarbij grote aantallen militaire slachtoffers moeten worden opgevangen.
  • Bij ongevallen in het buitenland waarbij Nederlanders betrokken zijn die gerepatrieerd dienen te worden.
  • Wanneer er sprake is van specifieke situaties, zoals aanslagen of grote ongevallen waar de reguliere ziekenhuiscapaciteit niet groot genoeg zou zijn.
  • Situaties waarbij de Nederlandse overheid hulp aanbiedt in de medische opvang van buitenlandse slachtoffers van ongevallen in het buitenland.
  • Opname van een beperkt aantal patiënten nodig is met een bijzondere infectieziekte, waaronder ebola.[2][3]

Externe links[bewerken]

Noten[bewerken]