Academisch ziekenhuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Universitair ziekenhuis)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een academisch ziekenhuis heeft een basaal zorgaanbod dat overeenkomt met dat van de algemene ziekenhuizen, namelijk de reguliere patiëntenzorg en de opleidingsfunctie voor medisch specialisten. Daarnaast heeft het universitair medisch centrum nog een topreferentiefunctie, een werkplaatsfunctie (wetenschappelijk onderzoek en onderwijs voor de medische faculteit) en een ontwikkelingsfunctie (ontwikkeling van nieuwe medische technologieën en behandelwijzen).[1]

België[bewerken]

Het UZA in Antwerpen

In België zijn er zeven academische ziekenhuizen (nu Universitaire Ziekenhuizen genoemd, om het onderscheid te maken met de algemene ziekenhuizen) in:

Daarnaast zijn er nog een ander groep universitaire ziekenhuizen gelinkt aan meerdere universiteiten (samenwerkingsverband)

Daarnaast bestaat ook het systeem van "universitaire ziekenhuisbedden". Dit zijn afdelingen of verpleegeenheden van andere (niet-academische) ziekenhuizen die met een universiteit een overeenkomst hebben voor opleiding van (gespecialiseerde) artsen. Deze ziekenhuizen krijgen daarvoor een afzonderlijke subsidieregeling.

Nederland[bewerken]

Het AMC in Amsterdam
Het UMC in De Uithof te Utrecht

In Nederland is de term Academisch Ziekenhuis in de meeste gevallen vervangen door de term Universitair Medisch Centrum (UMC). In de tussentijd is ook sprake geweest van de term Academisch Medisch Centrum, bijvoorbeeld het AMC in Amsterdam. Het UMC is een fusie van het academisch ziekenhuis en de medische faculteit (hierbij hebben verschillen UMC's verschillende bestuurlijke vormen gekozen, van alleen bestuurlijke samenwerking tot volledige fusie). Een UMC heeft taken op het gebied van patiëntenzorg, onderzoek en opleiding (onder andere voor artsen). Bij alle universiteiten in Nederland met een academisch ziekenhuis is er inmiddels een UMC opgericht.

In Nederland zijn er universitaire medische centra (voorheen: academische ziekenhuizen) in:

Daarnaast vormen de dierenklinieken van de faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht samen het enige academisch dierenziekenhuis van Nederland. In breedte en kwaliteit van de aangeboden zorg, opereren deze klinieken minimaal op hetzelfde niveau als een 'mensenziekenhuis'. De faculteit Diergeneeskunde werkt nauw samen met het Universitair Medisch Centrum Utrecht, bijvoorbeeld bij kraakbeenonderzoek of onderzoek naar nieuwe therapieën voor de behandeling van kanker.

Suriname[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Zoek dit woord op in WikiWoordenboek