Universiteit Parijs-Zuid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Universiteit Parijs-Zuid 11
Université Paris-Sud 11
Universiteit van Parijs-Zuid (Orsay)
Locatie Orsay, Vlag van Frankrijk Frankrijk
Opgericht 1971
Rector Guy Couarraze
Studenten 29000 (2009)
Personeel 5000 (totaal)
Lid van UniverSud Paris
Website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

De Universiteit Parijs-Zuid 11 (Frans:Université Paris-Sud 11) is een Universiteit in het grootstedelijk gebied van Parijs. De universiteit heeft vestigingen in de gemeenten Antony, Bures-sur-Yvette, Cachan, Châtenay-Malabry Clamart Gentilly, Gif-sur-Yvette, Le Kremlin-Bicêtre, Orsay, Le Plessis-Robinson, Sceaux, Les Ulis en Villejuif. Deze vestigingen liggen verdeeld over drie Départementen Essonne, Hauts-de-Seine en Val-de-Marne rondgedeeld.

De Universiteit werd in 1965, onder impuls van Irène Joliot-Curie, erkend als een onafhankelijke academische instelling, nadat een aantal van de snelgroeiende deeltjes- en kernfysica-laboratoria waren overgeplaatst naar Orsay. De Universiteit van Parijs-Zuid werd in 1970 officieel opgericht en bestaat uit 5 faculteiten, 3 Instituts Universitaires de Technologie, alsmede een ingenieursschool (het Institut de Formation des Ingénieurs de Paris-Sud, IFIPS).

De Universiteit is een van de grootste en gerenommeerdste Franse universiteiten, met name in de wiskunde en natuurwetenschappen. De Universiteit wordt als 52ste gerangschikt in de 2007 editie van de Academic Ranking of World Universities, en is volgens deze meetmethode de tweede beste Franse universiteit. De Universiteit telt een groot aantal laboratoria op een 236 hectare grote campus. Er zijn ongeveer 26.000 studenten ingeschreven. De Universiteit van Parijs-Zuid kent ongeveer 104 onderzoeksinstituten.

Voor wat betreft de natuurkunde telt de Universiteit enige laboratoria van wereldklasse, in de deeltjesfysica, in de kernfysica, in de astrofysica, in de atoomfysica, in de moleculaire fysica en ten slotte in de fysica van de gecondenseerde materie en de theoretische natuurkunde.

Tevens zijn een aantal van de beste Franse wiskundigen van de jongste jaren verbonden aan de Universiteit van Parijs-Zuid. Onder hen zijn de winnaars van de Fieldsmedaille Laurent Lafforgue, Jean-Christophe Yoccoz en Wendelin Werner.

De Universiteit van Parijs-Zuid omvat ook biologische en chemische laboratoria, ingenieurs en technologiescholen en heeft partnerschappen met veel van de omringende technologiecentra en de grandes écoles in Parijs.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]