Universiteit Antwerpen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Universiteit van Antwerpen)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Universiteit Antwerpen
University of Antwerp
Universiteit Antwerpen
Afkorting UAntwerpen, UA
Latijnse naam Universitas Antverpiae
Motto Bepaal mee de toekomst
Locatie Vlag van België Antwerpen, België
Opgericht 1852 (Institut Saint-Ignace)
1973 (Confederatie)
2003 (Fusie)
Type Publiek
Rector Prof. dr. Herman Van Goethem[1]
Voorzitter Prof. dr. Herwig Leirs
Studenten Gestegen 21.374[2]
Personeel Gestegen 6.374[2]
Lid van AUHA, AACSB, Utrecht Network, EFDM, NVAO, YERUN, YUFE
Website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs
Het oude logo van de Universiteit Antwerpen (gebruikt tot in 2020).

De Universiteit Antwerpen is een Vlaamse universiteit in Antwerpen. Ze telt 21.428 studenten (september 2022), waarvan 17,5 procent uit het buitenland. Verspreid over 9 faculteiten worden er 188 opleidingen aangeboden (34 academische bacheloropleidingen, 83 masteropleidingen, 26 master-na-masteropleidingen en 21 postgraduaten). De universiteit voorziet verder 75 volledig Engelstalige opleidingen (1 bachelor[3], 24 masters, 14 masters-na-masters en 3 postgraduaten).

Bij de start van het academiejaar 2013-2014 kwamen er na de integratie van de academische hogeschoolopleidingen twee nieuwe faculteiten bij: de Faculteit Ontwerpwetenschappen (met de opleidingen productontwikkeling, conservatie-restauratie en architectuur) en de Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen (waarin de industrieel ingenieursopleidingen van de Karel de Grote-Hogeschool en Artesis Hogeschool Antwerpen samensmolten). De hogeschoolopleidingen vertalen en tolken en revalidatiewetenschappen en kinesitherapie van de Artesis Hogeschool Antwerpen werden ondergebracht in respectievelijk de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte en de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de Universiteit Antwerpen.

De Universiteit Antwerpen telt meer dan 80 gebouwen verspreid over vier campussen. Campus Drie Eiken in Wilrijk, Campus Groenenborger aan de Groenenborgerlaan in Antwerpen en Campus Middelheim aan de Middelheimlaan in Antwerpen zijn de drie grote buitencampussen. De Stadscampus bevindt zich in het stadscentrum van Antwerpen en heeft de grootste bibliotheek humane en sociale wetenschappen van België.

Alain Verschoren volgde in 2008 Francis van Loon op als rector van de universiteit. In 2012 werd hij herverkozen voor een tweede ambtstermijn. In 2016 werd hij opgevolgd door Herman Van Goethem die in 2020 herverkozen werd voor een tweede ambtstermijn.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Hof van Liere op de Stadscampus, het historisch centrum van de Universiteit.

De Universiteit Antwerpen is ontstaan uit drie universitaire instellingen:

 • Ufsia (Universitaire Faculteiten Sint-Ignatius Antwerpen), opgericht op 5 januari 1852 als het 'Institut Saint-Ignace'.
 • RUCA (Rijksuniversitair Centrum Antwerpen), opgericht op 29 oktober 1852 als het 'Institut Supérieur de Commerce de l'État'.
 • UIA (Universitaire Instelling Antwerpen), opgericht in 1971.

De benamingen Ufsia en RUCA ontstonden in 1965 toen de hogescholen werden omgevormd tot universiteiten. De bestaande economische opleidingen van de jezuïeten en de Rijkshandelshogeschool werden volwaardige faculteiten. Andere richtingen bestonden alleen op het niveau van de kandidaturen. De meeste Antwerpse studenten moesten in 1965 nog altijd een deel van hun universitaire opleiding in Brussel, Gent of Leuven afwerken. Vanaf 1971 kwam hier verandering in door de oprichting van de Universitaire Instelling Antwerpen, die dienstdeed als een universiteit voor doctoraats- en licentiaatsonderwijs in Antwerpen.

De drie instellingen werkten samen onder een confederaal model. In 1973 werd daarvoor een vast coördinatiecomité opgericht en in 1978 werd de benaming Universiteit Antwerpen bij decreet ingevoerd. Em. prof. dr. Rudi baron Verheyen was rector-voorzitter (1996 - 2000) van de toenmalige confederale Universiteit Antwerpen en was een van de belangrijke grondleggers van de eengemaakte Universiteit Antwerpen. Sinds oktober 2003 is de confederatie omgevormd tot één universiteit, en in oktober 2013 werd het tienjarig bestaan van de eengemaakte universiteit gevierd.

Campussen[bewerken | brontekst bewerken]

Op 1 oktober 2003 werden de drie universitaire instellingen samengevoegd tot de Universiteit Antwerpen.

Door de stapsgewijze totstandkoming en recente uitbreiding van de Universiteit Antwerpen zitten de faculteiten versnipperd over de verschillende campussen. De humane wetenschappen (Faculteit Sociale Wetenschappen, Faculteit Rechten, Faculteit Letteren en Wijsbegeerte , Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie en Faculteit Ontwerpwetenschappen) bevinden zich op de Stadscampus. De medische opleidingen (Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen en Faculteit Farmaceutische, Biomedische en Diergeneeskundige Wetenschappen) zijn gehuisvest op Campus Drie Eiken. De exacte wetenschappen (Faculteit Wetenschappen, Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen) zijn te vinden op Campus Groenenborger en Campus Middelheim.

De grote binnentuin van de Stadscampus.

De Universiteit Antwerpen telt met andere woorden 4 campussen, waaronder 1 campus gelegen in het centrum van Antwerpen en 3 buitencampussen.

Beheer en organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

Raad van bestuur[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebouw van de vroegere Koloniale Hogeschool doet heden dienst als rectoraat van de Universiteit Antwerpen en zetel van de associatie. (Campus Middelheim)

In de raad van bestuur van UAntwerpen, het hoogste beslissingsorgaan van de instelling, zetelen naast professoren ook assistenten, studenten, technisch personeel en externen. Hetzelfde geldt voor vrijwel alle andere commissies, raden en colleges.

Voorzitters (Gemeenschappelijk Bureau van de Confederale Universiteit Antwerpen, vanaf 1978):

Voorzitters (Gefusioneerde Universiteit Antwerpen, vanaf 2003):

Rectoraat[bewerken | brontekst bewerken]

Alain Verschoren volgde in 2008 Francis Van Loon op als rector van de universiteit. In 2012 werd hij herkozen voor een tweede ambtstermijn, met Johan Meeusen als vicerector. Sinds 1 oktober 2016 is de rector Prof. dr. Herman Van Goethem uit de Faculteit Rechten. Samen met zijn 3 vicerectoren: Prof. dr. Filip Lardon (dienstverlening), Prof. dr. Ann De Schepper (onderwijs) en Prof. dr. Ronny Blust (Onderzoek) nemen zij de leiding waar van de Antwerpse Universiteit.

Ufsia

RUCA

UIA

Confederale Universiteit Antwerpen

Universiteit Antwerpen

Faculteiten[bewerken | brontekst bewerken]

De Universiteit Antwerpen heeft 9 faculteiten met elk een eigen decaan en Faculteitsraad:

 • Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie
 • Faculteit Farmaceutische, Biomedische en Diergeneeskundige Wetenschappen
 • Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen
 • Faculteit Letteren en Wijsbegeerte
 • Faculteit Ontwerpwetenschappen
 • Faculteit Rechten
 • Faculteit Sociale Wetenschappen
 • Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen
 • Faculteit Wetenschappen

Studentvertegenwoordiging[bewerken | brontekst bewerken]

De universiteit maakt er werk van om de studenten deel te laten uitmaken van haar beleid. Daarom zijn er op alle niveaus studentvertegenwoordigers die elk jaar democratisch verkozen worden. Het officiële orgaan voor studentvertegenwoordiging is de Studentenraad Universiteit Antwerpen. De studentenraad adviseert de universiteit over alle student- en onderwijsgerelateerde materies, ofwel op vraag van de universiteit ofwel op eigen initiatief.

De Algemene Vergadering van de studentenraad (AV) bestaat uit 35 stemgerechtigde studentenvertegenwoordigers. Dit zijn de 3 rechtstreeks verkozen studenten die in de raad van bestuur (RvB) van de universiteit zetelen, 9 studenten die rechtstreeks uit de faculteiten worden verkozen, de 9 studenten die deel uitmaken van de Onderwijsraad, 5 studenten die vrij over de hele universiteit worden verkozen en de 8 studenten uit de Stuvoraad. Daarnaast zetelen in de AV nog 2 studenten met raadgevende stem: de woordvoerder en vicewoordvoerder van Verenigde UA Studenten. Bovendien kunnen alle studenten de vergaderingen vrij bijwonen op uitnodiging van de voorzitter.

De studentenraad kiest jaarlijks een bureau bestaande uit een voorzitter, een secretaris en een aantal coördinatoren binnen een bepaald domein. De leden van het bureau moeten niet noodzakelijk lid zijn van de AV, indien ze geen lid zijn, zetelen ze enkel met een stem vanaf hun verkiezing. Het aantal coördinatoren en de betreffende domeinen worden door de AV bepaald. Meestal wordt een coördinator aangesteld voor de domeinen Onderwijs, Sociale Zaken, Externe Relaties, Participatie en Communicatie, maar de AV kan ook andere of aanvullende domeinen bepalen. Het bureau houdt zich bezig met het uitvoeren van de beslissingen van de AV en het voorbereiden van vergaderingen.

De studentenraad vaardigt studenten af naar allerhande raden binnen de universiteit (de Bibliotheekraad, de Werkgroep Leeromgeving, de ICT-commissie, Centrum Pieter Gillis enz.) en buiten de Universiteit Antwerpen (de Associatie Studentenraad Antwerpen, de Vlaamse Vereniging van Studenten, het Antwerps Studentenoverleg, ...).

De studentenraad van de Universiteit Antwerpen is niet hetzelfde als de Verenigde UA Studenten, de overkoepelende organisatie van de aan de universiteit verbonden studentenclubs en studentenverenigingen. Waar de studentenraad de studenten vertegenwoordigt binnen het beleidsniveau, houdt de VUAS zich ook bezig met de vertegenwoordiging van de studentenclubs en studentenverenigingen, de subsidieverdeling onder deze clubs en verenigingen.

Symbolen[bewerken | brontekst bewerken]

De Universiteit Antwerpen heeft een logo dat via de blauwe golf verwijst naar de Schelde. De kleuren van de universiteit zijn donkerrood en donkerblauw, en in 2005 schreef Pieter Embrechts een lied voor de universiteit, genaamd 'U Aan het woord'.

Onderwijsaanbod[4][bewerken | brontekst bewerken]

In het academiejaar 2022-2023 worden er 188 opleidingen aangeboden, verspreid over de 9 faculteiten. Hiervan zijn er 34 bacheloropleidingen, 83 masteropleidingen, 26 master-na-masteropleidingen en 21 postdoctoraten. Van de 188 opleidingen, worden er maar liefst 75 volledig in het Engels gegeven (1 bachelor, 24 masters, 14 master-na-masteropleidingen en 3 postdoctoraten).

Centra en instituten[bewerken | brontekst bewerken]

Naast deze faculteiten geeft de Universiteit Antwerpen eveneens onderdak aan een aantal instituten die master-na-masteropleidingen aanbieden. Daarnaast zijn er heel wat grote onderzoekscentra en onderzoeksgroepen.

Autonome centra en instituten[bewerken | brontekst bewerken]

Universitaire centra en instituten[bewerken | brontekst bewerken]

 • Antwerp Research Institute for the Arts (ARIA)
 • Centrum Pieter Gillis (CPG)
 • Centrum voor Migratie en Interculturele Studies (CeMIS)
 • Centrum voor Zorgtechnologie (CZT)
 • Instituut voor Milieu & Duurzame Ontwikkeling (IMDO)
 • Instituut voor Ontwikkelingsbeleid en -beheer (IOB)
 • Instituut voor Professionele en Academische Communicatie (IPAC)
 • Urban Studies Institute (USI)

Interfacultaire centra en instituten[bewerken | brontekst bewerken]

 • Antwerp Doctoral School - Antwerpse Doctoraatsschool (ADS)
 • Antwerps Kenniscentrum voor Transport- en Maritiem Recht (Actramar)
 • Antwerp Tax Academy (ATA)
 • Centre for Maritime and Air Transport Management (C-MAT)
 • Centrum voor Mexicaanse studiën (CMS)
 • Instituut voor Moleculaire Neurowetenschappen
 • Instituut voor Joodse Studies (IJS)
 • Linguapolis - Instituut voor Taal en Communicatie
 • Ruusbroecgenootschap: instituut voor de geschiedenis van de spiritualiteit in de Nederlanden tot ca. 1750

Associatie[bewerken | brontekst bewerken]

Associatie met Belgische hogescholen[bewerken | brontekst bewerken]

In het kader van de decretale verplichting voor hogescholen om zich met een universiteit te associëren werd de AUHA (Associatie van Universiteit & Hogescholen Antwerpen) opgericht. De AUHA wordt geleid door Robert Voorhamme en bestaat uit:

Internationale associaties[bewerken | brontekst bewerken]

 • Utrecht Network
 • NVAO (Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie)
 • EFDM (European Foundation for Management Development)
 • AACSB (Association to Advance Collegiate Schools of Business): UAntwerpen staat bekend om haar Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie, die beschouwd wordt als een van de oudste en beste van de Benelux. De faculteit en de autonome Antwerp Management School verkregen als eerste Belgische universiteit deze accreditatie. In de Benelux zijn er maar 6 onderwijsinstellingen, waaronder 4 in Nederland en 2 in België (UAntwerpen/Antwerp Management School en Vlerick Business School), aan wie deze accreditatie is uitgereikt.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie University of Antwerp van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.