Universiteit van Bayreuth

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Universiteit van Bayreuth
Universität Bayreuth
Auditorium van de universiteit in de herfst van 2006
Locatie Bayreuth, Beieren, Vlag van Duitsland Duitsland
Rector Rüdiger Bormann
Studenten 9116 (2008/09)[1]
Personeel 1183 (194 academisch)(2008)[2]
Website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

De Universiteit van Bayreuth (Duits: Universität Bayreuth) is een openbare universiteit in de stad Bayreuth in de Duitse deelstaat Beieren. De universiteit werd opgericht in 1975 en beschikt over een campus. Zij wordt specifiek gekenmerkt door haar interdisciplinair onderzoek en opleidingen, alsmede door haar internationaal karakter.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Reeds in 1742 stichtte de markgraaf Frederik van Brandenburg-Bayreuth een academie in Bayreuth en doopte deze om tot een universiteit. Na de geschillen tussen de studenten en de stadsbevolking verhuisde deze echter in 1743 naar Erlangen.

Vanaf 1958 bestond er in Bayreuth reeds een pedagogische hogeschool waar de historicus Werner Emmerich de stichtende rector was. De hernieuwde beslissing voor de oprichting van de Universiteit van Bayreuth werd genomen door het Beierse parlement in 1970. Het uitgangspunt van het adviesorgaan van de zevende Beierse deelstaatuniversiteit richtte zich van in het begin op baanbrekend onderzoek en goede opleidingen die discipline-overschrijdend te werk gaan. Vandaar een sterke nadruk op de structurele interdisciplinaire samenwerking in het onderzoek en de opleidingen. Deze studiemethode werd aangenomen tijdens de winter van 1975-1976. In de loop der jaren volgde nog de verdere uitbouw van faculteiten, instituten en diensten op de universiteitscampus in het zuidoosten van de stad. De bouw van bijkomende universiteitsgebouwen wordt nog gepland.[3]

In het kader van het jaarlijkse symposium Toekomstforum Bayreuth (Zukunftsforum Bayreuth) van de universiteit dat sinds 2008 wordt georganiseerd, wordt de Markgravin Wilhelmina-Prijs voor tolerantie en menselijkheid in culturele diversiteit van de stad Bayreuth uitgereikt.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. UBT-Aktuell 10/2008, Seite 4[dode link], uni-bayreuth.de.
  2. Zahlen und Fakten, uni-bayreuth.de, Geraadpleegd in november 2008.
  3. Geschichte, uni-bayreuth.de, Geraadpleegd in april 2009

Zie de categorie Universität Bayreuth van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.