Universiteit van Bologna

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Universiteit van Bologna
Università di Bologna
Zegel van de Universiteit van Bologna
Zegel van de Universiteit van Bologna
Latijnse naam Universitas Bononiensis
Locatie Bologna, Vlag van Italië Italië
Opgericht 1088
Type openbaar
Rector Prof. Ivano Dionigi
Studenten 95.771
Lid van Coimbragroep, Utrecht Network
Website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

De Universiteit van Bologna (Italiaans: Università di Bologna) werd gesticht in 1088 en is de oudste nog functionerende universiteit van Europa[1].

De universiteit bevindt zich van origine in de Italiaanse stad Bologna, dat aan de voet van de Apennijnen ligt. Tegenwoordig heeft de universiteit ook vestigingen in Ravenna, Rimini, Cesena en Forlì. Bekende docenten aan deze universiteit zijn Umberto Eco en Romano Prodi. In de twaalfde eeuw trok vooral het juridisch onderwijs studenten uit heel Europa aan. Aan deze universiteit begon de herleving van het Romeins recht in de middeleeuwen. Als een van Europa's oudste universiteiten (met die van Montpellier, Salerno en Oxford) tooit de universiteit zich met de bijnaam Alma Mater Studiorum.

Nadat vijf leerlingen van Irnerius (Martinus, Bulgarus, Hugo, Jacobus en Piox), grondlegger van de Universiteit van Bologna, in 1158 op de rijksdag in Roncaglia bevestigden dat keizer Barbarossa zijn gezag aan het Corpus Iuris kon ontlenen, werd de Universiteit van Bologna als beloning daarvoor autonoom (onafhankelijk) verklaard.

Externe link[bewerken]

Universiteitennetwerk[bewerken]