Naar inhoud springen

Universiteit van Gießen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Justus Liebig-universiteit van Gießen
Justus-Liebig-Universität Gießen
Hoofdgebouw van de universiteit
Afkorting JLU
Locatie Gießen (Hessen), Duitsland
Type Openbaar
Voorzitter Michael Breitbach
Studenten 25.284 2011/12
Personeel 8500 (300 academisch)
Lid van Santandergroep
Duitse Academische Uitwisselingsdienst (DAAD)
Duitse Onderzoeksvereniging (DFG)
Website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

De Universiteit van Gießen (Duits: Justus-Liebig-Universität Gießen) is een universiteit in de stad Gießen in de Duitse deelstaat Hessen. De instelling is opgericht in 1607 en sinds 1946 genoemd naar Justus von Liebig, de grondlegger van de moderne landbouwkundige chemie en uitvinder van kunstmatige meststoffen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Universiteit van Gießen werd opgericht in 1607 als lutherse universiteit in de stad Gießen in het toenmalige landgraafschap Hessen-Darmstadt, nadat de universiteit van het nabijgelegen Marburg was overgegaan tot het calvinisme. De nieuwe universiteit werd "Ludoviciana" genoemd, naar de stichter Lodewijk V van Hessen-Darmstadt.

Na de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog werd de instelling in 1946 heropgericht als Justus-Liebig-Hochschule. In 1957 herkreeg ze de status van universiteit.

De Universiteit van Gießen telt nu bijna 23.000 studenten en 8500 werknemers. De stad Giessen, waar ook de Universiteit voor Toegepaste Wetenschappen van Gießen-Friedberg is gevestigd, geldt als de Duitse stad met naar verhouding de grootste studentenpopulatie.

Faculteiten[bewerken | brontekst bewerken]

De universiteit bestaat uit 11 faculteiten:

Campus[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel de universiteit niet over een afgebakende campus beschikt, worden de gebouwen en faciliteiten samengebracht volgens verwante disciplines. Ze liggen verspreid over verscheidene locaties in de stad. Philosophikum II is bijvoorbeeld een locatie aan de rand van de stad grenzend aan het stedelijk bos. Hier zijn verschillende faculteitsgebouwen en auditoria gevestigd, waaronder Audimax, een gebouw dat beschikt over een aantal auditoria waarbij de voorhal gebruikt wordt voor optredens en feestavonden.

Vermaarde alumni[bewerken | brontekst bewerken]

Buiten Justus von Liebig kende de universiteit andere beroemde professoren waaronder de theoloog Adolf von Harnack, de jurist Rudolf von Jhering, Frank-Walter Steinmeier (voormalig Duits minister van buitenlandse zaken), de econoom en statisticus Etienne Laspeyres, de natuurkundige Wilhelm Conrad Röntgen, de wiskundigen Moritz Pasch en Alfred Clebsch, de gestaltpsycholoog Kurt Koffka, de filoloog en archeoloog Friedrich Gottlieb Welcker, en de orientalist Eberhard Schrader. Alle bekende alumni van de universiteit waren geboren in Hessen-Darmstadt zoals de Duitse romantische toneelspeler en revolutionair Georg Büchner, de literaire en politieke historicus Georg Gottfried Gervinus en de botanicus Johann Jacob Dillenius.