Universiteit van Nederland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Introductiefilm Universiteit van Nederland

De Universiteit van Nederland is een Nederlandse stichting die colleges opneemt van Nederlandse hoogleraren en beschikbaar stelt op internet.[1]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op 8 oktober 2013 verrichtte minister van Onderwijs Jet Bussemaker de opening van de Universiteit van Nederland. De website werd opgericht door Alexander Klöpping en Marten Blankesteijn, de zoon van Herbert Blankesteijn. In 2017 werd de Universiteit van Vlaanderen opgericht in samenwerking met VRT en Knack.

Formule[bewerken | brontekst bewerken]

De website toont iedere werkdag een nieuw college van een kwartier. Vier avonden per maand worden colleges opgenomen in Club AIR in Amsterdam. Per hoogleraar worden achterelkaar op een avond vijf colleges opgenomen met publiek dat zich daarvoor aangemeld heeft. In ieder college staat een aansprekende maatschappelijke vraag centraal. Er zijn colleges van onder anderen Barbara Baarsma, Damiaan Denys, Beatrice de Graaf, Bas Haring, Edgar du Perron, Esther-Mirjam Sent en Erik Scherder. De Volkskrant is partner van de website. Vanaf 7 mei 2014 werden tien colleges uitgezonden op Nederland 2 door de NTR.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Universiteit van Nederland van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.