Universiteit van Newcastle (Australië)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Universiteit van Newcastle
Het Medical Sciences-gebouw van de universiteit van Newcastle
Afkorting UoN
Motto I look ahead
Locatie Callaghan (bij Newcastle), Australië
Opgericht 1965
Type Openbaar
Studenten 36.677 (2018)
Personeel 2.680 (waarvan 1.070 academisch, 2018)
Lid van ACU, AACSB, UA
Website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

De Universiteit van Newcastle (UoN) is een Australische openbare universiteit opgericht in 1965. De hoofdcampus ligt in de buitenwijken van Newcastle in New South Wales, maar de universiteit heeft ook campussen in Newcastle City, Sydney CBD, Orange, Tamworth, Central Coast, Port Macquarie en zelfs Singapore.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1949 werd het Newcastle Teachers College opgericht in de stad. Twee jaar later werd dit het Newcastle University College, en was dit onder de academische supervisie van de New South Wales University of Technology, de toenmalige naam van de Universiteit van Nieuw-Zuid-Wales. De instelling groeide, en lobbyde in de jaren vijftig en zestig om een onafhankelijke instelling te worden wat na de goedkeuring van de University of Newcastle Act 1964 door de overheid in januari 1965 ook zich realiseerde.

De groei maakte dat een nieuwe campus zich opdrong. Die werd vanaf 1966 gebouwd zo'n 10 km ten westen van het stadscentrum op een stuk land aangeduid als Shortland. De campus en de omliggende bewoning is tegenwoordig een aparte wijk van de stad, Callaghan, genoemd naar Sir Bede Callaghan (1912–1993), voorzitter van de universiteit van 1977 tot 1988.

Studenten en studierichtingen[bewerken | brontekst bewerken]

Aan de universiteit studeerden in 2018 36.677 studenten, verspreid over vijf faculteiten: "Engineering and Built Environment", "Health and Medicine", "Science", "Business and Law" en "Education and Arts". Die studenten hadden 114 verschillende nationaliteiten, de universiteit had in 2018 7.221 buitenlandse studenten.

De instelling is lid van de Association of Commonwealth Universities (ACU), de Association to Advance Collegiate Schools of Business (AACSB) en Universities Australia.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Universiteit van Newcastle van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.