Universiteit van Orléans

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Universiteit van Orléans
Université d'Orléans
Château de la Source, Frans 17e-eeuws kasteel dat dienst doet als een van de universitaire gebouwen en waarrond de moderne campus is gebouwd
Locatie Orléans, Vlag van Frankrijk Frankrijk
Opgericht 1306
1966
Type EPSCP (Établissement public à caractère scientifique, culturel et professionnel)
Voorzitter Ary Bruand
Studenten 19.002
Website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

De Universiteit van Orléans (Frans: Université d'Orléans) is een Franse universiteit in Orléans. In 2019 telde de instelling 19.000 studenten.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Universiteit van Orléans werd opgericht op 27 januari 1306 met de publicatie van vier pauselijke bullen door paus Clemens V. Het was de uitbreiding van het studium dat op 17 januari 1235 door een bul van paus Gregorius IX de toelating had verkregen Romeins recht te doceren in de in de stad aanwezige kathedraalsschool, initieel nog opgericht in de 9e eeuw door Theodulf van Orléans. Paus Clemens V, Bertrand de Gouth, was zelf een oud-leerling aan dit studium van Orléans en bewees met de stichtingsbullen zijn alma mater een dienst. De stedelingen kantten zich tegen de instelling en de specifieke rechten en privileges die haar en haar professoren zo werden toegewezen, en pas na een herbevestiging door koning Filips de Schone in 1312 komt de strijd tot rust. Orléans werd zo de vierde Franse stad met een universiteit, na Parijs, Toulouse en Montpellier.

De instelling verwierf faam voor de studies in burgerlijk en Romeins recht, en de studie van het Corpus Iuris Civilis. Bekende alumni waren Johannes Tinctoris (ook docent), Johannes Reuchlin, Guillaume Budé, Theodorus Beza, Johannes Calvijn, Étienne de La Boétie, Pierre de Fermat, Jean-Baptiste Poquelin (later gekend als Molière), Charles Perrault en Jean de La Bruyère.

De universiteit deelde het lot van vele in de middeleeuwen opgerichte instellingen en werd door de Nationale Conventie in 1793 opgeheven. Van 1808 tot 1817 herleeft in de stad een keizerlijke universiteit, maar na die sluiting is het wachten tot de heroprichting van de universiteit in 1966. De universitaire campus wordt opgericht in Orléans-la-Source, een wijk in het uiterste zuiden van de stad, zo'n 10 km ten zuiden van de Loire. In 1966 wordt de instelling nog opgericht als de université d'Orléans-Tours, met ook een campus in de meer westelijk aan de Loire-oevers gelegen stad Tours, het is pas in 1971 dat de twee campussen elk zelf als universiteit onafhankelijk verder kunnen groeien.

Zie de categorie Université d'Orléans van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.