Universiteitsmuseum (Utrecht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Universiteitsmuseum
Het Utrechtse Universiteitsmuseum
Entrance of Universiteitsmuseum Utrecht.jpg
Locatie Lange Nieuwstraat 106
3512 PN Utrecht
Type Universiteitsmuseum
Thema Universiteit Utrecht
Opgericht 1928
Personen
Directeur Paul Voogt
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Universiteitsmuseum in de stad Utrecht beheert de historische collecties van de Universiteit Utrecht en verzorgt tentoonstellingen. De oude aangrenzende Hortus maakt deel uit van het museum. Er is een speciaal Jeugdlab voor experimenten door kinderen. De collectie omvat rond de 200.000 objecten, waaronder circa 80.000 foto's.

Geschiedenis[bewerken]

Het museum is in 1928 opgericht. Bij de start werd de basis gevormd door een collectie uit de periode 1650-1850 van zo'n 1000 natuurwetenschappelijke instrumenten. In de loop der geschiedenis zijn de collecties grootschalig uitgebreid, onder meer met ook andere takken van wetenschap. Vanaf 1936 was het museum gevestigd aan de Trans en na 1980 aan de Biltstraat in een of meer leeggekomen universiteitsgebouwen. In 1996 kwam het Universiteitsmuseum terug in de binnenstad en kreeg een ruimer onderkomen aan de Lange Nieuwstraat.

1rightarrow blue.svg Zie Oude Hortus voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het bijbehorende terrein met de Oude Hortus is in 1723 als botanische tuin ingericht. In de buitentuin bevinden zich onder andere een Japanse notenboom uit ruwweg 1750 en een gedeelte met medicinale kruiden. Verder bevat het complex onder meer kassen en een voormalige oranjerie. Delen ervan zijn gewaardeerd als rijksmonument.

Collecties[bewerken]

Natuurwetenschappen[bewerken]

Geneeskunde[bewerken]

Archeologie[bewerken]

  • Gebruiksvoorwerpen
  • Kunstvoorwerpen

Geschiedenis van de universiteit[bewerken]

Onder meer

  • Studentenleven
  • Fotocollectie

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]