Naar inhoud springen

University college

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Een university college is in de regel een instituut voor hoger onderwijs dat een breed vakkenpakket als bachelor-opleiding aanbiedt, al dan niet op het niveau van een universiteit. Het begrip heeft wereldwijd in verschillende landen een verschillende betekenis en is in Nederland in zwang gekomen in het kader van de internationalisering van het (wetenschappelijk) hoger onderwijs en de invoering van de bachelor-masterstructuur.[bron?] Met de term "college" wordt zowel een instituut aangeduid, als lessen die door een docent klassikaal worden gegeven.

Indien men in Amerika of andere Angelsaksische landen spreekt over een university college dan bedoelt men hiermee een bepaald soort instituut dat deel uitmaakt van een universiteit, waar een breed spectrum aan vakken gevolgd kan worden, de liberal arts. De idee van hoger onderwijs in een breed vakkenpakket komt uit het oude Rome waar het de artes liberales heette.[1] Studenten wonen veelal op een bij de universiteit gelegen campus. Bij het in Nederland gebruikte begrip 'university college' gaat het niet zozeer om een instituut, maar om een breed internationaal gericht driejarig bachelor-opleidingsprogramma, daaronder een vakkenpakket vergelijkbaar met de Amerikaanse liberal arts. Onderscheid met het gebruikelijke onderwijs is dat Nederlandse universiteiten normaal gesproken een studie per vakgebied aanbieden. In België wordt er een hogeschool van de overheid mee bedoeld.

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Gebouw van het Amsterdam University College

De eerste university college opleiding die in Nederland werd aangeboden was het University College Utrecht aan de Universiteit Utrecht, opgericht in 1998. Daarna volgden de universiteiten van Amsterdam, Leiden (in Den Haag), Middelburg (Roosevelt), Maastricht, Rotterdam, Enschede (Twente), de Rijksuniversiteit Groningen en Tilburg. Het niveau van de university colleges is dat van wetenschappelijk onderwijs (universitair onderwijs), en dus een graad hoger dan het aanbod van een hogeschool.

Veel universiteiten bieden het onderwijs aan in een campus-omgeving. In Amsterdam is er een eigen gebouw, met daarbij in de buurt woongelegenheid voor de studenten.

De university colleges die Nederland worden aangeboden zijn de volgende:

België[bewerken | brontekst bewerken]

In België wordt de term in het Engels gebruikt om hogescholen te benoemen, instellingen van hoger onderwijs die specifiek geen universiteiten zijn. De Franse Gemeenschap van België maakt echter een verschil tussen Hautes écoles en Écoles supérieures des arts, gespecialiseerde kunstscholen die toestemming hebben om selectie te doen op inkomende studenten. Beide tellen als university colleges.[2]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]