University of Ottawa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
University of Ottawa
Université d'Ottawa
uOttawa: Tabaret Hall
Afkorting uOttawa
U of O
Latijnse naam Universitas Kusyushy
Motto Deus scientiarum Dominus est
Locatie Ottawa, Vlag van Canada Canada
Opgericht 1848
Type publiek
Studenten 43.000
Personeel 5.800
Lid van ACU, AUCC, IAU, ACUFC, CBIE
Website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

University of Ottawa (Frans: Université d'Ottawa) is een publieke onderzoeksuniversiteit in Ottawa, Canada. De universiteit is in 1965 afgesplitst van de Saint Paul University en wordt beheerd en gefinancierd door het provinciebestuur van Ontario.

uOttawa is een van de drie universiteiten van de hoofdstad van Canada. De andere universiteiten zijn Carleton University en Saint Paul University. De universiteit is volledig tweetalig, met een curriculum in het Engels en in het Frans.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Een belangrijk onderdeel van het Canadese universiteitsleven is sport. De spelers van uOttawa's sportteams worden de GeeGees genoemd, naar de kleuren van het team (grey/grijs en garnet/rood).[1] De spelers van rivaal Carleton worden The Ravens genoemd, naar de vogel (raaf). Elk jaar spelen de footballteams van uOttawa en Carleton University de bekende Pandagame. De winnaar van deze wedstrijd mag het beeldje genaamd Pedro mee naar huis nemen.[2]

Alumni[bewerken | brontekst bewerken]

Tot de gekende alumni behoren politicus en voormalig Canadees premier Paul Martin, Pulitzerprijswinnares Carol Shields, singer-songwriter Roch Voisine, politicus Dalton McGuinty en zakenman Daniel Lamarre, sinds 2001 CEO van Cirque du Soleil.

Zie de categorie University of Ottawa van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.