Naar inhoud springen

University of Wisconsin-Madison

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
University of Wisconsin-Madison
Logo
Afkorting UW-Madison
Latijnse naam Universitas Wisconsinensis
Motto Numen Lumen (Latijn)
"God, our light" of "The divine within the universe, however manifested, is my light."
Locatie Madison, Wisconsin, Verenigde Staten
Opgericht 1848
Type Openbaar, onderzoeksuniversiteit
Rector Jennifer L. Mnookin
Studenten 49.886
Personeel 2.220 (academisch)
Lid van AAU, URA, APLU, BTAA, WUN
UW System
Website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs
Bascom Hall bovenop Bascom Hill in het hart van de campus

De University of Wisconsin-Madison (Latijnse naam: Universitas Wisconsinensis, afkorting: UW-Madison, UW of Madison) is een Amerikaanse openbare onderzoeksuniversiteit gevestigd in Madison in de staat Wisconsin. UW-Madison, opgericht toen Wisconsin in 1848 een staat werd, is de officiële staatsuniversiteit van Wisconsin en het vlaggenschip van het University of Wisconsin System (UW System). Het was de eerste openbare universiteit in Wisconsin en blijft de oudste en grootste openbare universiteit in de staat.

UW-Madison is georganiseerd in 20 scholen en hogescholen, die in 2021 33.506 niet-gegradueerde, 9.772 afgestudeerde, 1.968 speciale en 2.686 professionele studenten hebben ingeschreven. De academische programma's omvatten 136 niet-gegradueerde majors, 148 masteropleidingen en 120 doctoraatsprogramma's.[1][2]

De Universiteit van Wisconsin-Madison wordt beschouwd als een belangrijke Amerikaanse onderzoeksuniversiteit. Analoog aan de Ivy League bij de private instellingen, groepeert men de belangrijkste publieke Amerikaanse universiteiten, waaronder UW-Madison in de "Public Ivy". Madison is ook een van de stichtende leden van de Association of American Universities. Alumni, docenten of onderzoekers zijn onder meer 20 Nobelprijswinnaars en 41 Pulitzerprijs-winnaars.[3]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De universiteit begon officieel toen de Wisconsin Territorial Legislature tijdens haar zitting van 1838 een wet goedkeurde waarin een "University of the Territory of Wisconsin" werd opgericht, en een hooggeplaatste Board of Visitors werd aangesteld. Dit lichaam (de voorloper van de U.W. raad van regenten) heeft echter nooit iets bereikt voordat Wisconsin in 1848 als staat werd opgenomen.[4] Op 26 juli 1848 ondertekende Nelson Dewey, de eerste gouverneur van Wisconsin, de wet waarmee de Universiteit van Wisconsin formeel werd opgericht.[5]

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de Universiteit van Wisconsin een van de 131 hogescholen en universiteiten op nationaal niveau die deelnamen aan het V-12 Navy College Training Program, dat studenten een weg naar een marinecommissie bood.[6]

Eind jaren zestig en begin jaren zeventig werd UW-Madison opgeschrikt door een reeks studentenprotesten en door het gebruik van geweld door de autoriteiten, uitgebreid gedocumenteerd in de film The War at Home. De eerste grote demonstraties protesteerden tegen de aanwezigheid op de campus van rekruteerders van de Dow Chemical Company, die de napalm leverde die in de oorlog in Vietnam werd gebruikt. De autoriteiten gebruikten geweld om de onrust de kop in te drukken. De strijd werd gedocumenteerd in het boek They Marched into Sunlight,[7] evenals de PBS-documentaire Two Days in October. Onder de studenten die bij het protest gewond raakten, was de voormalige burgemeester van Madison, Paul Soglin.[8]

Het Wisconsin-idee[bewerken | brontekst bewerken]

Onderzoek, onderwijs en service aan de UW worden beïnvloed door een traditie die bekend staat als "het Wisconsin-idee", voor het eerst verwoord door UW-Madison-president Charles Van Hise in 1904, toen hij verklaarde: "Ik zal nooit tevreden zijn tot de weldadige invloed van de universiteit bereikt elk huis in de staat."[9] Het Wisconsin-idee stelt dat de grenzen van de universiteit de grenzen van de staat moeten zijn en dat UW-Madison-onderzoek moet worden toegepast om problemen op te lossen en de gezondheid, kwaliteit van leven, milieu en landbouw te verbeteren voor alle burgers van de staat.

De campus[bewerken | brontekst bewerken]

Bovenaanzicht van de centrale campus in de jaren twintig

Gelegen in Madison, ongeveer anderhalve kilometer van de state capitol, bevindt de hoofdcampus van de universiteit zich gedeeltelijk op de landengte tussen Lake Mendota en Lake Monona. De hoofdcampus omvat 933 acres (378 ha) land, terwijl de hele campus, inclusief onderzoeksstations in de hele staat, meer dan 10.600 acres (4.290 ha) beslaat. De centrale campus heeft een stedelijke lay-out die grotendeels samenvalt met het stratenpatroon van de stad Madison, met uitzondering van het University of Wisconsin Hospital and Clinics in de voorsteden en de Department of Psychiatry & Clinics in het onderzoekspark West Side. Het Arboretum van de Universiteit van Wisconsin-Madison, een demonstratiegebied voor inheemse ecosystemen, bevindt zich aan de westkant van Madison. De hoofdcampus omvat veel gebouwen die zijn ontworpen of onder toezicht staan van architecten J.T.W. Jennings en Arthur Peabody. Het middelpunt van het campusleven is de Memorial Union. De UW-Madison-campus is door Travel + Leisure en Condé Nast Traveler gerangschikt als een van de mooiste universiteitscampussen in de Verenigde Staten.[10][11] Een ongebruikelijk kenmerk van de campus is de zuivelfabriek en winkel van Babcock Hall, een volledig functionele zuivelfabriek die bekend staat om zijn ijs.[12][13]

Bekende alumni en medewerkers[bewerken | brontekst bewerken]

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

 1. (en) Academics: University of Wisconsin–Madison. www.wisc.edu. Geraadpleegd op 5 april 2023.
 2. (en) Meet the record-breaking Class of 2022. news.wisc.edu. Geraadpleegd op 5 april 2023.
 3. (en) Alumni Achievements | Wisconsin Alumni Association. www.uwalumni.com. Geraadpleegd op 5 april 2023.
 4. (en) The Blue Book of the state of Wisconsin (October 26, 1883), "Wisconsin and her state institutions". Gearchiveerd op 2021-26-10. Geraadpleegd op 5 april 2023.
 5. (en) Historical Timeline. University of Wisconsin-Madison. University of Wisconsin-Madison. Gearchiveerd op 14 september 2017. Geraadpleegd op 5 april 2023.
 6. (en) Oral History Entries. University of Wisconsin Archives (2011). Gearchiveerd op 21 januari 2012. Geraadpleegd op 4 april 2023.
 7. David Maraniss, They Marched into Sunlight: War and Peace Vietnam and America, October 1967(New York: Simon & Schuster, 2003)
 8. PBS Film, "Two Days in October,"
 9. (en) The Wisconsin Idea. University of Wisconsin–Madison. Gearchiveerd op 12 januari 2018. Geraadpleegd op 5 april 2023.
 10. (en) "America's most beautiful college campuses", Travel + Leisure (August, 2018). Gearchiveerd op 8 juni 2019. Geraadpleegd op 5 april 2023.
 11. (en) "The 50 Most Beautiful College Campuses in America", Condé Nast Traveler (August 6, 2018) (January 29, 2016). Gearchiveerd op 8 juni 2019. Geraadpleegd op 5 april 2023.
 12. (en) Home Page. Babcock Dairy Store. Geraadpleegd op 5 april 2023.
 13. (en) "Babcock Hall Ice Cream | On Wisconsin", OnWisconsin, 2010. Geraadpleegd op 5 april 2023.
Zie de categorie University of Wisconsin-Madison van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.