Unsquare Dance

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unsquare Dance is een bekend muziekstuk geschreven door de Amerikaanse jazzcomponist Dave Brubeck in 1961 voor het album Time Further Out.

Unsquare Dance, geschreven in een 7/4-maat, is een mooi voorbeeld van Brubecks ontdekkingen op het gebied van onregelmatige maatsoorten binnen de jazzmuziek. Volgens Brubeck is het stuk bedacht tijdens een enkele heenreis van zijn huis naar de opnamestudio. Ook hebben ze het meteen dezelfde dag nog opgenomen. Het stuk is gebaseerd op een bluesschema en wordt gedreven door een sterke baslijn met een primaire percussie bestaande uit alleen handklappen en "rimshots" op de snare drum (slaan met de drumstok op de rand van de kleine trom - vooral goed hoorbaar in de drumsolo).

De onregelmatige maatsoort 7/4 wordt als volgt ingevuld: 2-2-3 (en is dus een combinatie van zowel binair en ternaire maatsoorten).

Aan het einde van het stuk wordt nog een knipoog gegeven naar het stuk Turkey in the Straw (een Amerikaans volksliedje) en wordt ook verwezen naar een bekend motiefje dat shave and a haircut... two bits wordt genoemd. Beide staan erg in contrast met het onregelmatige ritme, maar zijn er toch geniaal in verwerkt. Aan het einde van de plaatopname is even gepraat te horen, het is een van de musici die enthousiast is omdat de lastige slotnoten in een keer goed werden gespeeld.

Edit: Het gepraat/gelach op het einde is van Joe Morello, de percussionist.

Muzikanten op de originele opname[bewerken]

De vaste muzikanten van het album Time Further Out, alleen speelt Paul Desmond niet mee op zijn saxofoon.