Naar inhoud springen

Unterlüß

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Unterlüß
Plaats in Duitsland Vlag van Duitsland
Wapen van
Unterlüß (Nedersaksen)
Unterlüß
Situering
Deelstaat Vlag van de Duitse deelstaat Nedersaksen Nedersaksen
Landkreis Celle
Gemeente Südheide
Coördinaten 52° 51′ NB, 10° 17′ OL
Algemeen
Oppervlakte 77,53 km²
Inwoners
(2014)
3.486
(45 inw./km²)
Hoogte 108 m
Burgemeester Kurt Wilks (CDU)
Overig
Postcode 29345
Netnummer 05827
Website www.gemeinde-suedheide.de/ortschaften/ortschaften/unterluess
Portaal  Portaalicoon   Duitsland

Unterlüß is een plaats in de Duitse deelstaat Nedersaksen. De plaats behoort tot de Landkreis Celle en was tot 2015 een zelfstandige gemeente. Sindsdien behoort Unterlüß, samen met Hermannsburg, tot de nieuw gevormde gemeente Südheide. Unterlüß telt 3486 inwoners (2014).

Unterlüß ligt aan de oostrand van het natuurpark Südheide, te midden van het 7500 ha grote Lüßwald. Dit is een gemengd bos met onder andere dennen, eiken en berken. Het bosgebied is een van de grootste aaneengesloten bosgebieden van Duitsland.

Geschiedenis, economie

[bewerken | brontekst bewerken]

De plaats is in 1847 ontstaan door aanleg van de spoorlijn Hannover-Harburg en de bouw van een station aan deze lijn. Dit station is tot op heden in gebruik. In 1899 volgde de bouw van een fabriek en de aanleg van een schietterrein voor het bedrijf Rheinmetall in Unterlüß. De plaats werd in 1910 een zelfstandige gemeente, die in 2015 opging in de nieuwe gemeente Südheide.

Unterlüß, waar een fabriek voor legerbenodigdheden van Rheinmetall is gevestigd, werd in de periode van Adolf Hitlers Derde Rijk berucht door de aanwezigheid van verscheidene nazi-kampen. Daaronder was o.a. een Außenlager van Concentratiekamp Bergen-Belsen , één van de beruchte Arbeitserziehungslager en een eufemistisch Ausländerkinder-Pflegestätte genaamd kamp, waar baby's en peuters van vooral Oost-Europese dwangarbeidsters werden "verzorgd". De als Untermenschen beschouwde kindjes stierven in zo'n instelling massaal door opzettelijk slechte verzorging, voeding en hygiëne, in Unterlüß stierven er zeker 57. Ter gedachtenis aan de slachtoffers van deze oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid zijn na 1945 enkele monumenten opgericht.

De bedrijven van Rheinmetall bestaan nog steeds, en worden regelmatig vernieuwd. Er worden, onder toezicht van de Duitse regering, o.a. kanonslopen en munitie voor tanks, en sinds 2023 ook complete tanks geproduceerd. Aan de noordkant van Unterlüß ligt een testterrein voor dergelijke munitie van 10 x 1,2 kilometer. In april 2023 werkten er in totaal meer dan tweeduizend mensen.

Een gedeelte van het Lüßwald, dat uit productiebos bestond, is bij de storm van 13 november 1972 voor het grootste deel omgewaaid.

Voormalige gemeente

[bewerken | brontekst bewerken]

Tot de gemeente Unterlüß behoorden, naast de gelijknamige hoofdplaats, ook de volgende dorpen en nederzettingen:

  • Altensothrieth en Neuensothrieth
  • Lünsholz
  • Lutterloh
  • Neu-Lutterloh (naoorlogse wijk uit 1955).
  • Neuschröderhof
  • Schafstall
  • Schröderhof
  • Siedenholz
  • Theerhof

Vanaf 2015 fuseerde de gemeente samen met Hermannsburg tot de nieuwe gemeente Südheide. De laatste burgemeester van de gemeente Unterlüß was Kurt Wilks van de CDU, die na de herindeling wel burgemeester bleef van de plaats Unterlüß. Axel Flader (CDU), de burgemeester van de voormalige gemeente Hermannsburg, werd burgemeester van Südheide.

Bezienswaardigheden

[bewerken | brontekst bewerken]
  • Albert-König-Museum - gewijd aan de Duitse schilder Albert König (1881-1944), die in Unterlüß overleed
  • Op de website van de gemeente Südheide zijn onder Tourismus talrijke suggesties voor wandeltochten te vinden.
Zie de categorie Unterlüß van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.