Ure

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Ure
Lengte 119 km
Hoogte (bron) 640 m
Hoogte (monding) 10 m
Van Ure Head
Naar Ouse
Zijrivieren 54 zijrivieren, waaronder Swale, Skell
Plaatsen oa Bainbridge
Stroomt door North Yorkshire, Engeland
Bevaarbaar over 21 km
Aysgarth Falls
Aysgarth Falls
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Ure is een Engelse rivier in North Yorkshire. Het is de belangrijkste rivier van Wensleydale, die enige der valleien van Yorkshire is die genoemd is naar een dorp (Wensley) en niet naar een rivier. De vroegere naam van deze vallei was Yoredale. Ten oosten van Boroughbridge komt de Swale bij de Ure. Op ongeveer 10 kilometer stroomafwaarts van haar samenvloeiing met de Swale voegt de veel kleinere Ouse Gill Beck zich bij Cuddy Shaw Reach (in de buurt van Linton-on-Ouse) bij de Ure. Daar verandert de rivier van naam en heet nu de Ouse. De Ure is samen met deze Ouse Gill Beck een van de twee bronrivieren van de Ouse, en is ook meteen als het gaat om zowel debiet en lengte de grootste van de twee.

Loop[bewerken]

De loop van de Ure (donkerblauw gemarkeerd)

De Ure begint in de buurt van Aisgill, vlak bij de waterscheiding met de Eden, die zelf zich niet eens 100 meter ten noordwesten van de bron bevindt. Vervolgens stroomt de Ure als een bergbeekje verder en vormt kort na haar oorsprong een klein dalletje, dat vanuit de wijde omgeving al redelijk opvallend is. Ondertussen neemt de Ure diverse beekjes op, waardoor ze na een kilometer of tien al een redelijk groot debiet voor tot nu toe zo'n korte lengte heeft.

De rivier meandert nog steeds rustig door het natuurrijke, maar agrarische landschap. Hier wordt zij vooral voor economische bezigheden zoals landbouw gebruikt. Vervolgens bereikt zij de plaats Aysgarth waar zij de befaamde Aysgarth-watervallen passeert, die jaarlijks vele toeristen aantrekken. In dit gedeelte van haar tracé heeft ze door erosie hier ook een klein doorbraakdal gevormd, waardoor de Aysgarth-watervallen ook zijn ontstaan.

Maar langzamerhand verbreedt haar rivierdal zich hier weer meer en bereikt achtereenvolgens de plaatsen Redmire, Wensley, Leyburn, Middleham en Masham om, weer voor een klein deel een doorbraakdal te doorkruisen. Maar kort hierna bereikt zij ook de grotere plaatsen Ripon en Boroughbridge om bij de laatst opgenoemde plaats samen te komen met de Ouse Gill Beck en zo het officiële begin van de Ouse te vormen.